IEXGeld

Dossiers

Profiel

Met deze 8 tips bespaar je 3760 euro per jaar

Geld besparen, wie wil het niet? Precies. Moeilijk hoeft dat helemaal niet te zijn. Met dit stel tips - acht om precies te zijn, waarvan sommige direct zijn toe te passen - bespaar je 3760 euro per jaar, ofwel 313 euro per maand.

1. Stap geregeld over

Veel energieaanbieders geven een welkomstpremie aan nieuwe klanten. Als je een bestaande klant bent moet je vaak na één jaar veel meer betalen. Het kan daarom lonen om elk jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Volgens tv-programma Kassa kan een normaal gezin wel rond de 240 euro per jaar besparen.

Besparing: 240 euro

2. Stel grote aankopen uit

Sta je op het punt om een nieuwe tv of dure schoenen te kopen? Stel deze aankoop een maand uit. Er is een kans dat twee dingen gebeuren: ten eerste is het mogelijk dat de prijs van het product daalt. Ten tweede bestaat er een kans dat (je inziet dat) je die tv of schoenen niet nodig hebt en dus het uiteindelijk niet koopt, schrijft Ramit Sethi, schrijver van het boek I Will Teach You To Be Rich.

Besparing: 1000 euro

3. Sta niet rood

Het is heel makkelijk om even rood te staan, maar let op: banken rekenen zo'n 12% tot 15% rente over het bedrag dat je rood staat. Niet fijn! Beter is het om een noodbedrag op te sparen voor onvoorziene kosten, zoals een reparatie van de auto of voor het vervangen van de wasmachine.

Besparing: 400 euro

4. Verzeker niet alles

Nederlanders zijn kampioen verzekeringen afsluiten. Maar is het echt nodig om je huisdier of telefoon te verzekeren? En kijk of je verzekeringen hebt lopen die hetzelfde dekken. Grote kans dat je wel 50 euro kunt besparen op verzekeringen (per maand!).

Besparing: 600 euro

Lees ook: Heb je al die verzekeringen eigenlijk wel nodig?

5. Koop niet alleen A-merken

"Je moet prioriteiten stellen omdat je niet het beste van alles kan hebben," vertelt Ramit Sethi. Bedenk wat je belangrijk vindt en koop daar A-merken van, als je dat graag wilt. Ga verder voor goedkopere (huis)merken.

Op bijvoorbeeld eten, toiletspullen en sommige kledingstukken kun je zo veel geld besparen. Zo kon je bij Lidl afgelopen vijf jaar de beste groente en fruit kopen van Nederland, terwijl de prijzen er stukken lager liggen dan bij bijvoorbeeld de Albert Heijn.

Besparing: 500 euro

6. Koop een ouder model telefoon

Moet je per se de nieuwste Iphone 6s hebben of volstaat de Iphone 6 ook? Bij KPN betaal je voor de Iphone 6 29 euro aanschafkosten; bij een Iphone 6S is dat 199 euro, bij hetzelfde abonnement. En is de telefoon die je momenteel hebt nog prima in orde? Kies dan voor een sim-only abonnement, dan betaal je nóg minder geld.

Besparing: 170 euro

7. Nodig vrienden thuis uit

Het is natuurlijk fantastisch om met je vrienden aan de bar te zitten, maar is het bij je thuis ook niet verschrikkelijk gezellig? Tuurlijk wel. En het bespaart je gigantisch veel geld, zegt Sethi, zelfs als je het maar een of twee keer per maand doet.

Besparing: 600 euro

8. Verhoog je eigen risico

Ben je gezond en maak je in de regel weinig zorgkosten? Kies er dan voor je om een hoger eigen risico te nemen dan de verplichte 375 euro. De Erasmus Universiteit heeft berekend dat bijna de helft van de verzekerden daar financieel baat bij heeft. Als je je eigen risico met 500 euro verhoogt, bespaar je per jaar 250 euro aan premiekosten.

Besparing: 250 euro

Lees ook: Een hoog eigen risico betekent lage kosten zorgverzekering

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Josyveldhuis 8 december 2019 19:47 0
    Handige tips!

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Huizenprijzen schieten met 15% omhoog in eerste kwartaal

Nooit eerder stonden er zo weinig woningen te koop. Lees verder ›