IEXGeld

Dossiers

Profiel

Heb je in het buitenland gewoond? Dan krijg je straks minder AOW.

Zodra je de AOW-leeftijd hebt bereikt krijg je een AOW-uitkering. Hoeveel geld je ontvangt hangt onder andere af van je woonsituatie: als je een partner hebt krijg je (per persoon) minder dan als je alleen woont, bijvoorbeeld.

Lees ook: De AOW-leeftijd gaat versneld omhoog. Wanneer mag jij met pensioen?

Minder AOW na verblijf in het buitenland

Maar de hoogte van je uitkering is ook van iets anders afhankelijk. Voor een volledige uitkering moet je de vijftig jaar voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt in Nederland hebben gewoond.

Dat komt vrij precies. Ook als je maar een tijdje in het buitenland bent verbleven krijg je in de regel minder AOW. Dat komt doordat je in die periode niet verplicht verzekerd bent. Voor elk jaar dat je buiten Nederland woont, daalt je AOW-uitkering met 2%, schrijft Wijzer in Geldzaken.

Er gelden wel uitzonderingen. Als je bent gedetacheerd en daardoor tijdelijk voor je werkgever in het buitenland werkt, ben je alsnog verzekerd als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit kan ook opgaan als je in het buitenland woont maar wel in Nederland werkt. Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je checken hoe het in jouw situatie precies zit.

Lees ook: Doorwerken na de AOW-leeftijd? Er komen nieuwe regels.

Vrijwillig verzekeren voor AOW

Wil je voorkomen dat je later minder AOW ontvangt, ondanks het feit dat je in het buitenland woont of hebt gewoond? Dan kun je je vrijwillig verzekeren voor de AOW. Dit regel je bij de SVB, binnen een jaar na het einde van de verplichte verzekering.

Doe je dit, dan gaat de opbouw voor je AOW-uitkering gewoon door, net als bij ieder ander die wel verzekerd is. Jaarlijks betaal je een premie (een percentage van je jaarinkomen). In 2015 is de AOW-premie 17,9% van je inkomen. Wel geldt er een minimum van 508 euro en een maximum van 5.088 euro.

Hier vind je meer informatie over de vrijwillige AOW-verzekering en hier kun je lezen hoe je de hoogte van jouw premie berekent.

Lees ook: Je pensioenopbouw: dit verandert er vanaf 2015

Gerelateerde Tools

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Ronald Engels 20 augustus 2016 21:34 0
  De nederlandse AOW per jaar opbouw is erg laag, tevens betaal je VZW premie, 6.65 % van je bruto AOW en pensioen inkomen, VZW is een overheids zorg-ziekte verzekerings premie, waardoor je totale ziekte-premie per maand probleemloos omhoog gaat naar minimaal ruwweg 300 euro/per maand, i.p.v. zoals iedereen denkt 130 euro zonder eigen risco.
  Bovendien minimaal 19.5 % inkomsten belasting over je magere brutto inkomen, bovendien 1.2 % vermogensrendementsheffing over je broodnodige spaargeld hoger als euro 22.000.
  Dus nederlandse AOW en pensioen netto na alle heffingen-graaien van de overheid zijn ronduit miserabel laag in vergelijking met b.v. Zwitserland, waar de AOW ruim 3X hoger zijn netto na aftrek alle heffingen, inclusief ziektepremies.
  Ook Duitsland, Belgie, Frankrijk en USA hebben aanzienlijk hogere brutto AOW uitkeringen, die natuurlijk in Nederland met minimaal 27 % ZVW+19.5 % belasting afgeroomd worden.
  Geloof me onze nederlandse AOW is werkelijk beroert laag, wij zijn armoedzaaiers hier in Nederland zeker na aftrek van alle overheidsheffingen - die wij gewoon ordinaire diefstal noemen na 49 jaar keihard van plus 60 uur per week, s'nachts en in het weekend werken.
  De bejaarde wordt hier in Nederland kompleet kaalgeplukt door het Ministerie van wettelijk geregelde Diefstal - Financien, met volle toestemming van de onbetrouwbare nederlandse kaalpluk politici / eigenbelang elite, VVD, PVDA, D66, Groen Links, CDA, enzv.! De Nedeslandse Bejaarde slaapt echter gewoon verder en is te trots en wil niet over zijn werkelijke persoonlijke armoede en ellende praten. Hij sterft nog liever tot grootte vreugde van onze politici!
 2. knax63 10 september 2016 20:22 0
  De politici zijn volks gevaarlijke idioten die alleen maar over principes spreken. Die een gezond verstand te boven gaat. En praktische gezien niet in verhouding staan met de kosten. De staat schuld is vanaf 2008 met ruim 50% gestegen en de financiering ervan is met ca 80% gedaald.
  Kortom problemen lijken opgelosd maar niets meer is waar dat ze slechts naar de toekomst verschoven zijn.
 3. LilianRijkens 11 januari 2019 16:11 0
  Heb dit in het verleden 5 jaar gedaan in Spanje en totaal geen spijt van. Het was de mooiste tijd in mijn leven. Ben nu 38 jaar en ben echt weer toe aan een nieuwe uitdaging om te werken in het buitenland. Heb dus gezocht naar jobs via www.gedma.be en andere sites. Nu zag ik op de SVB site dat je AOW uitkering sterk afhankelijk is van het land waar je heen gaat. Je kunt deze check op hun site doen. Maar door dit artikel twijfel ik nu wel of ik moet gaan. Ik denk namelijk niet dat ik aan het 50 jaar criterium zal voldoen als ik wel ga.

  Mijn ouders hebben ook met dit probleem te maken. Als je partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bijvoorbeeld dan mag deze voor max vier weken in het buitenland verblijven. Mijn vader heeft deze leeftijd al bereikt, maar kan dus niet wonen en werken in het buitenland omdat mijn moeder niet mag.

  Kortom, een heleboel regels en gedoe waar we mee te maken hebben. Moet nu dus een afweging maken wat voor mij het belangrijkst is. Nu genieten of later zekerheid hebben.... but then again, ze blijven de pensioenleeftijd verhogen dus of we onze AOW ooit nog krijgen is ook nog maar de vraag.

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Is dit is het juiste moment om aandelen te kopen?

Het maakt niet uit wannéér je instapt. Áls je maar instapt. Lees verder ›