IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je vrijkomende lijfrente gebruiken voor aflossing van de hypotheek: is dat slim?

In de rubriek Durf te vragen beantwoorden we jouw vragen over geldzaken. Wil je iets weten, zit je met een lastige kwestie? Schroom niet en mail 't naar iexgeld@iex.nl. En wie weet kom je het antwoord op jouw vraag binnenkort op de site tegen.

Hieronder beantwoordt Jeroen Wolfsen van vergelijkingssite MoneyWise een vraag over lijfrente.


Mijn lijfrente komt vrij. Kan ik dit bedrag gebruiken voor de aflossing van mijn hypotheek en is het slim om dit te doen?

Het is niet mogelijk om de volledige waarde uit een lijfrenteverzekering in één keer te gebruiken voor de aflossing van de hypotheekschuld. Fiscaal gezien kan dat niet.

De premies die betaald zijn op een lijfrenteverzekering (of de inleg op een lijfrente bankspaarrekening) zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Dat betekent dat de fiscus meebetaalt aan de waarde die wordt opgebouwd als lijfrentekapitaal. Dat belastingvoordeel is natuurlijk mooi meegenomen. Maar daar staat tegenover dat er wel fiscale spelregels zijn op het moment dat het geld vrijkomt.

Lees ook: Ik heb te veel lijfrentepremie ingelegd. Hoe werkt dit nu met de belasting?

Verplicht een uitkering aankopen

Dat zit zo. Wanneer je lijfrentekapitaal vrijkomt mag je het niet in een keer uit laten keren. Het is de bedoeling dat je hier periodieke uitkeringen voor aankoopt. In de meeste gevallen betekent dit een uitkering vanaf 65 jaar of de AOW-leeftijd die minimaal vijf jaar loopt. Vroeger kon dat alleen bij een verzekeraar, maar tegenwoordig kiest iedereen voor banksparen.

Als je je niet aan deze spelregel houdt is er volgens de fiscus sprake van afkoop. Dit betekent dat de waarde in de polis in een keer belast wordt met maximaal 52% en daarover heen volgt nog een boete van 20% in de vorm van revisierente. Je bent in dat geval dus 72% van de waarde kwijt aan belasting. Er blijft dan weinig over om de hypotheek mee af te lossen.

Je kúnt vrijgekomen lijfrente dus in principe wel gebruiken voor de hypotheek, maar door alle belastingregels blijft er dusdanig weinig over, dat het zeker niet verstandig is om dit te doen.

Lees ook: Belasting betalen over je lijfrentekapitaal? Er is een regel afgeschaft.

Hypotheek aflossen met pensioen ook niet mogelijk

In de media is de laatste tijd een aantal keren gesproken over de mogelijkheid om pensioengeld te gebruiken voor de aflossing van de hypotheekschuld. De gedachte hierachter is om mensen meer keuzevrijheid te geven over hun pensioensoengeld en ook speelt mee dat men graag de eigenwoningschuld in Nederland wil verlagen.

Maar voor pensioen geldt hetzelfde als lijfrente. Het aflossen van een hypotheek met pensioen is niet toegestaan en zal voorlopig ook niet gaan gebeuren. Recent heeft staatssecretaris Klijnsma dit nog aangegeven in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Ken jij de spelregels van je lijfrentepolis?

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. athena 21 februari 2016 07:36 0
    DE louvre tepals bestaat! Artkel baat denk ik Allen over polis seen afgesloten na 2000.
    Daarvoor zijn er veld chilled andere polished met een ander belastingregime!
    Wil graag we ten way de Rebels zijn van oud regime polis, kapitaalverzekering, unit 1989.

    Graag maar athenaconsult@gmail.com

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Triodos lanceert biobased hypotheek: dit moet je weten

Een extra lage rente aIs je huis is gebouwd met duurzame materialen klin... Lees verder ›