IEXGeld

Dossiers

Profiel

Leuk hoor, zo'n energielabel. Maar het zegt niet alles.

Elektrische huishoudelijke apparaten hebben vaak een energielabel, waarop je kunt zien hoe energiezuinig het apparaat is. Handig, bijvoorbeeld als je specifiek voor energiezuinige spullen kiest om je energierekening laag te houden.

Maar driekwart van deze labels klopt niet. Dat zegt EenVandaag, op basis van een inspectierapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA checkte onder andere koelkasten, vaatwassers, airco's, ovens en droogtrommels.

Tijdens de controles bleek veel apparatuur een stuk slechter te presteren dan de fabrikant middels het label beweert. Fabrikanten die door de mand vielen, bleken hun product in de meeste gevallen één tot twee energieniveau's te hoog hebben ingeschaald.

Lees ook: Voorkom sluipgebruik en bespaar

Duur apparaat en hoge energierekening

Wat dat betekent? In de eerste plaats dat je als consument teveel betaalt voor de aanschaf van het product. Een (volgens het label) zuinig product is vaak duurder dan een minder zuinig apparaat. Dat kan - afhankelijk van het soort product - wel 150 euro schelen, schrijft EenVandaag. Daarnaast valt je elektriciteitsrekening een stuk hoger uit.

Lees ook: Zo bespaar je op energie en water tijdens het koken

Het lijkt er op dat het niet (altijd) werkt als fabrikanten zelf hun producten mogen testen en er een label aan mogen hangen. De NVWA zou dit voor ieder apparaat moeten controleren, maar zegt daar de middelen, mensen en tijd niet voor te hebben.

GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren pleit er nu voor dat labels voortaan rechtstreeks door een onafhankelijke instantie worden verzorgd.

"We hebben net de problemen gehad bij Volkswagen en nu dus bij deze apparaten. Het werkt dus niet als je de producenten zelf vraagt om te checken of hun apparaat deugt. Er is te weinig capaciteit bij de overheid om die tests weer te controleren. Dus je moet toe naar een onafhankelijke manier van toezicht."

Check jij het energielabel als je huishoudelijke apparatuur koopt, en waarom precies? We zijn benieuwd - laat het hieronder gerust weten.

Lees ook: Lampen uit! Ook als je maar héél even weg bent

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›