IEXGeld

Dossiers

Profiel

Laad je batterijen op!

Alle kleine beetjes helpen, daar draait In The Pocket om. De rubriek met kleine - en soms wel héél kleine - bespaartips.


Gebruik je regelmatig batterijen? Dan lijkt het misschien goedkoop om steeds nieuwe – goedkope – batterijen te kopen, maar het is veel slimmer om eenmalig te investeren in een oplader en oplaadbare batterijen. Gemiddeld kun je oplaadbare batterijen namelijk wel duizend keer opladen.

Lees ook: Lampen uit, ook als je maar heel even weg bent

Een rekenvoorbeeld

Bij Blokker kost een pakje niet-oplaadbare batterijen 3,99 euro voor acht stuks, dat is iets minder dan 0,50 euro per stuk. Een oplader inclusief vier oplaadbare batterijen kost 12,99 euro, dat is als je ze 1000 keer oplaadt 0,003 euro per batterij.

Stel jij doet maar 800 keer met een batterij, dan kosten oplaadbare batterijen plus de oplader nog steeds maar 0,004 euro.

In een nachtlampje dat de hele nacht blijft branden, gebruik je ongeveer 4 batterijen per maand, is 48 per jaar. Kosten voor gewone batterijen: 24 euro. Kosten voor oplaadbare batterijen (inclusief de eenmalige aanschaf van een oplader: 0,14 euro.

Lees ook: Vijf tips om te besparen op je stookkosten

Dat is toch een besparing van 23,86 euro op jaarbasis voor alleen het nachtlampje. En vermoedelijk heb je nog wel meer apparaten in huis die op batterijen werken.

Als we ook de stroomkosten voor het opladen nog meetellen van 0,011 euro per keer, is 0,50 euro voor 48 keer opladen. Tel dat op bij die 0,14 euro voor de batterijen en de oplader zijn de totale jaarkosten 0,64 euro. Het verschil: 23,36 euro.

Spaar het milieu

Lever sowieso altijd je lege (niet-oplaadbare) batterijen in. In alle winkels die batterijen verkopen kun je de lege ook weer inleveren. Batterijen zijn schadelijk voor het milieu en kunnen prima gerecycled worden.

Als je je lege batterijen in een Stibatton gooit (tien stuks, voorzien van je adresgegevens), maak je ieder maand ook nog kans op een prijs.

Lees ook: Voorkom sluipgebruik en bespaar

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

8 tips om heel veel geld te besparen

Stop (nu écht) met roken, neem je eigen lunch mee. En nog zes manieren o... Lees verder ›