IEXGeld

Dossiers

Profiel

Negen boeken die je volgens Warren Buffett moet lezen

Hoe zou wonderbelegger en miljardair Warren Buffett aan al zijn wijsheid komen? Onder andere door veel te lezen: hij brengt zo'n 80% van zijn dag lezend door.

Business Insider doorzocht interviews en brieven aan beleggers om er achter te komen welke boeken Buffett anderen aanraadt. Dit zijn er negen (let op: ze zijn niet allemaal naar het Nederlands vertaald).

Lees ook: Beleggen voor later: dividend is your friend

1. De intelligente belegger – Benjamin Graham

Dit boek is geschreven door de leermeester van Warren Buffett, Benjamin Graham. Buffett leerde van dit boek dat succesvol beleggen geen hoog iq, business inzicht of voorkennis vereist. Wat nodig is (om goed te beleggen), is een goed intellectueel schema voor het maken van beslissingen en het vermogen om emoties in bedwang te houden.

2. Security Analysis – Benjamin Graham

Als jouw analyse van een beursgenoteerd bedrijf goed genoeg is, dan weet je onderliggende waarde van dat bedrijf. Dat is waar dit boek - onder andere - over gaat. Buffett zegt dat het boek zijn gids is voor beleggen en dat hij het al 57 jaar gebruikt.

3. Common Stocks and Uncommon Profits – Philip Fisher

Auteur Fisher benadrukt in dit boek dat het focussen op financiële overzichten van bedrijven niet genoeg is om bedrijven te beoordelen. Beleggers moeten ook het management onder de loep nemen. Buffett zegt dat hij alles leest wat Philip zegt.

4. Stress Test – Timothy Geithner

Tim Geithner was de Amerikaanse minister van financiën tijdens de financiële crisis van 2008. De voormalige minister schrijft in dit boek over het leiden van zijn afdeling tijdens de crisis. Buffett heeft gezegd dat dit boek een verplichte kost is voor elke manager.

5. The Essays of Warren Buffett – Warren Buffett

De brieven die Warren Buffett schrijft aan de aandeelhouders van zijn bedrijf Berkshire Hathaway worden door miljoenen beleggers gelezen en elk woord uit die brieven wordt op een weegschaaltje gelegd.

In zijn brieven legt hij uit hoe zijn bedrijf in elkaar zit en doet hij doet hij uit de doeken hoe zijn beleggingsfilosofie werkt. De brieven zijn dus pareltjes voor iedereen die van beleggen houdt en er meer over te weten wil komen. Ze zijn gebundeld in dit boek.

6. Jack Welch: Waar Het Om Gaat – Jack Welch

In deze biografie wordt verteld hoe Jack Welch opklom: hij kwam uit de arbeidsklasse, maar werd CEO van General Electric. General Electric is vergelijkbaar bedrijf als Philips. Welch wordt door velen gezien als één van de beste CEO's ooit. Buffett omschrijft Welch als slim, energiek en hands-on.

7. The Outsiders – William Thorndike Jr.

In dit boek van Thorndike worden de succesvolle overeenkomsten van leidinggevenden bij bedrijven als The Washington Post en Purina beschreven. Buffett noemt het een uitstekend boek over CEO's die excelleerden in het inzetten van geld waar dat het best rendeerde.

8. The Clash of the Cultures – John Bogles

John Bogles is de oprichter van de Vanguard Group, dat beleggingsproducten aanbiedt aan (particuliere) beleggers. In dit boek beargumenteert hij dat veel meer mensen op de korte termijn speculeren dan dat ze voor de lange termijn beleggen. Warren Buffett raadde dit boek aan in zijn brief aan aandeelhouders uit 2012.

9. Business Adventures – John Brooks

Warren Buffett stuurde Bill Gates, de oprichter van Microsoft, ooit een exemplaar van dit boek toen Gates hem vroeg wat zijn favoriet was. Het is een collectie van twaalf klassieke verhalen uit de financiële wereld die zijn verschenen in de krant The New Yorker.

Lees ook: Prijs en waarde zijn niet hetzelfde (en negen andere opvattingen van Warren Buffett)

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 18 okt 2015 om 05:21 0
    inderdaad; beleggen is een vak en niets voor dummies en particulieren.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?

Wie denkt dat beleggen een rationeel proces is, heeft het mis. Deze fout... Lees verder ›