IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een mooi alternatief voor automatisch sparen: periodiek beleggen

Je hebt maandelijks wat geld over en je spaarrekening levert bedroevend weinig op. Je zoekt een alternatief en denkt aan beleggen. Daarbij kun je op lange termijn een hoger rendement verwachten, heb je gehoord.

Lees ook: Geld wegzetten voor later: spaarrekening of de beurs op?

Misschien is het best een grote stap om te gaan beleggen. Want hoe begin je? Wat is een handige manier? Een goede optie is om een periodiek te gaan beleggen bij een broker of op een beleggingsrekening. Periodiek beleggen wordt ook wel middelen genoemd.

Als je dat doet heb je geen enorme inleg nodig. Je kunt met een klein bedrag starten, bijvoorbeeld met vijftig euro per maand. Het is een goed alternatief voor automatisch sparen. Je hoeft er betrekkelijk weinig extra voor te doen, maar je bouwt wel meer vermogen op voor later.

Lees ook: Sparen om je doelen te behalen? Niet de beste manier.

Beleggen op vaste momenten

Met periodiek beleggen beleg je automatisch op een vast moment met een vast bedrag. Je kunt zelf kiezen hoe vaak je belegt - bijvoorbeeld per maand, kwartaal, halfjaar of per jaar - en hoe hoog je inleg is.

Je belegt hoe dan ook op die vaste momenten, voor dat vaste bedrag - of de beurs nou stijgt of daalt. Hierdoor krijg je een gemiddelde koopkoers en ben je minder gevoelig voor koersschommelingen op de beurs. Je koopt automatisch veel als de koersen laag zijn en weinig als de koersen hoog zijn. Op die manier spreid je je beleggingsrisico.

Tegelijkertijd kun je flexibel blijven. Als het je uitkomt beleg je een keer iets meer. Of juist wat minder, bijvoorbeeld als je je geld een keer niet zo makkelijk kunt missen.

Lees ook: Beleggen zonder startkapitaal? Ga toch middelen!

Fondsen en trackers, aandelen en obligaties

Periodiek beleggen kan dus een goede manier zijn om meer vermogen op te bouwen. Maar waar beleg je dan in?

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan beleggen in fondsen of trackers. Als je daar in belegt, beleg je automatisch gespreid en bovendien ben je er relatief weinig tijd aan kwijt.

Een andere optie is helemaal zelf periodiek beleggen. Dat is wel iets ingewikkelder, want je moet dan zelf bepalen in welke aandelen of obligaties je gaat beleggen en hoe je voor een goede spreiding zorgt.

Lees ook: Ik wil gaan beleggen. Wat is het beste instapmoment?

Beleggen voor de lange termijn

Het bedrag dat je periodiek inlegt hangt uiteraard af van wat je zelf kunt missen, maar je moet ook rekening houden met de periode die je (nodig) hebt om je doel te bereiken.

Deze manier van beleggen is in elk geval vooral geschikt als je je geld niet meteen nodig hebt. Want om je vermogen te laten groeien heb je vooral een lange termijn nodig. Je totale inleg groeit dan gestaag, over de jaren heen, net als je rendement.

Lees ook: Is het verstandig om te beleggen met een bedrag dat je over drie jaar nodig hebt?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoe hard daalt de waarde van mijn spaargeld nu echt?

Door de inflatie, vermogensbelasting en lage rente lekken er ongemerkt e... Lees verder ›