IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo schrijf je de perfecte sollicitatiebrief

Bedrijven krijgen voor droombanen tientallen, zo niet honderden sollicitatiebrieven binnen. Je moet opvallen, in positieve zin.

Hoe zorg je ervoor dat je sollicitatiebrief zó goed is, dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek? Tina Nicolai van de Resume Writers Ink geeft tien tips.

Check ook: Tien tips voor een krachtiger LinkedIn-profiel

1. Niet je cv herhalen

In veel sollicitatiebrieven wordt alles uit een cv nog eens opgesomd in veel alinea's. Waarschijnlijk is je cv toegevoegd aan dezelfde email als je sollicitatiebrief, dus je mag er van uitgaan dat ze er in ieder geval een blik op werpen. Het is dus niet nodig om hem in je brief te herhalen.

2. Laat je persoonlijkheid zien

Gebruik je sollicitatiebrief juist om je persoonlijkheid en nieuwsgierigheid te laten zien. Toon in de brief ook interesse voor het vakgebied waarvoor je solliciteert. Noem bijvoorbeeld leuke historische feiten over de sector of het bedrijf.

3. Houd het kort

Less is more. Drie alinea's, niet meer. Niet langer dan een halve pagina. Wijd niet uit over van alles en nog wat, maar begin gelijk met iets interessants.

4. Kom niet te nederig over

Sommige sollicitanten denken dat het gewaardeerd wordt als je open kaart speelt en nederig overkomt. Door bijvoorbeeld te zeggen: "Ik heb misschien geen vijftien jaar ervaring in het geven van leiding, maar ik heb teams geleid toen de chef op vakantie was." Het is echt belangrijk om vol zelfvertrouwen te schrijven over je prestaties.

5. Lieg niet

Deze tip is overduidelijk, maar toch. Lieg nooit in je sollicitatiebrief. Het helpt niemand en het bedrijf komt er uiteindelijk toch wel achter.

6. Maak geen spelfouten

Als een bedrijf spelfouten ziet in de sollicitatiebrief dan kun je de baan waarschijnlijk vergeten. De lezer kan dan denken dat je te druk was, dat je te lui was om je eigen werk na te kijken, dat je niet om die baan geeft of, nog erger: dat je überhaupt niet kunt spellen.

7. Adresseer niemand

Soms weet je niet aan wie je de sollicitatiebrief moet richten. Zeg dan niet iets algemeens als 'Geachte manager' of 'Geachte heer/mevrouw.' Als je niet weet naar wie je precies schrijft, begin dan gewoon met de tekst.

8. Gebruik nooit de volgende zin...

"Mijn naam is... en ik solliciteer naar de baan..." Zij weten dit allang en door dit te zeggen kom je onervaren over.

9. Eindig sterk

Eindig de brief door kort uit te leggen hoe jouw ervaring en je kijk op de wereld je helpen in die baan.

10. Stuur het bestand als PDF

Niet iedere computer kan .docx- of .pages-bestanden lezen, maar bijna iedereen kan een PDF-bestand openen zonder het bestand te hoeven converteren.

Als het bedrijf je bestand moet converteren, slaan ze het waarschijnlijk over. Ook bestaat de kans dat het converteren niet helemaal goed gaat waardoor de brief slecht wordt weergegeven.

Lees ook: Je sollicitatiegesprek: dit zijn de do's en de don'ts

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. ontdekkingsreiziger 8 sep 2015 om 17:56 0
  Maak geen "spellingsfouten" of zou dit "spelfouten" moeten zijn ?
  Maak je vertalingsfouten of maak je vertaalfouten ?
  Heb je het over tellingsfouten of over telfouten ?
  Als je spelfouten schrijft, dat is dat zeker goed....
 2. Maaike Tienkamp 8 sep 2015 om 20:02 0
  Dat het dan net bij dat woord verkeerd gaat... :-) Dank voor je oplettendheid, het is aangepast!
  Maaike (redactie IEXGeld)

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Met deze vaardigheden krijg je het snelst een baan

LinkedIn heeft een onderzoek gedaan naar de vaardigheden waar ondernemin... Lees verder ›