IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie tips voor het starten van een eigen crowdfunding-campagne

Investeren in een crowdfundingproject is leuk, maar je kunt ook zelf een campagne starten om geld op te halen.

Dit wordt momenteel vooral door ondernemers gedaan om een idee of product te financieren, maar steeds meer particulieren proberen op deze manier kapitaal op te halen. Bijvoorbeeld om een verbouwing of aanbouw te financieren. Zonnepanelen nodig? Vraag de crowd om een lening - niets is te gek.

Bij het platform Geldvoorelkaar.nl is circa 20% van de projecten opgezet door particulieren. Meestal wordt crowdfunding op die manier ingezet als gesprekken over financiering met de bank spaak lopen. Via crowdfunding lenen ze dan een bedrag dat bij hun inkomen past, waarbij het meestal gaat om bedragen tussen 10.000 en 25.000 euro.

Je kunt vrij eenvoudig zelf een project opzetten. Wel moet je er natuurlijk zeker van zijn dat je de lening (mét rente!) weer terug kunt betalen, dus denk er wel goed over na voordat je zo'n project start. En er is nog meer om op te letten - deze drie tips helpen je op weg.

Lees ook: Zo werkt crowdfunding (en hier moet je op letten om niet de mist in te gaan)

Tip 1: Zoek het platform zorgvuldig uit

Crowdfundingplatformen kunnen onderling best wat van elkaar verschillen. Vooral de kosten om een project te lanceren lopen uiteen. Je betaalt doorgaans een percentage van het opgehaalde bedrag. En dat kan 1,25% zijn, maar net zo goed 4 of 7,5%. Verder kunnen er plaatsingskosten en transactiekosten bij komen.

Ook het doel waarvoor je geld ophaalt kan betekenen dat je bij het ene platform beter uit bent dan bij het ander. Veel platformen richten zich nog specifiek op ondernemers. Voor een verbouwing van je keuken kun je daar dan vaak niet terecht. Ga dus goed na of je wel de juiste doelgroep kunt bereiken.

Voor particulieren lijken Geldvoorelkaar of 121Donation een goede keuze. Een compleet overzicht van de door de AFM gecertificeerde platformen vind je hier.

Lees ook: Vier tips bij het doen van je eerste crowdfund-investering

Tip 2: Omschrijf je doel duidelijk

Stap eens in de schoenen van de investeerder. Wat zou jij willen weten als je investeert in een crowdfundingproject? Waarschijnlijk is een belangrijke vraag of je je geld aan het einde van de rit wel terug kunt krijgen.

Omschrijf dus in je plan hoe en wanneer je je investeerders gaat of kunt terugbetalen. Geef de kosten en je inkomen op (dit is vaak al verplicht) en geef aan hoeveel rente je bereid bent te betalen over de lening.

Misschien is een persoonlijke touch aan je verhaal ook een goed idee. Vertel waarom je graag wilt verbouwen en waarom je een beroep wilt doen op de crowd.

Check ook: Doe je aan crowdfunding? Check dan eerst deze belastingregels.

Tip 3: Communiceer met je investeerders

Het is bij crowdfunding belangrijk dat je goed in contact staat met je investeerders. Er moet een goede basis van vertrouwen zijn en door de crowd continu op de hoogte te houden van de ontwikkelingen, kun je die goede verstandhouding creëren.

Daarbij zijn minder goede ontwikkelingen eigenlijk nog belangrijker dan de succesverhalen, zeker bij particuliere crowdfundingprojecten. Zijn er tegenvallers en duurt de verbouwing langer dan gedacht? Heb je een financiële tegenvaller? Geef dit tijdig aan en vermeld hoe je de kwestie gaat oplossen.

Lees ook: Geld verdienen aan peer-to-peer leningen? Dit moet je weten.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›