IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je sollicitatiegesprek: dit zijn de do's en de don'ts

Als je sollicitatiegesprek niet goed verloopt word je heel waarschijnlijk niet aangenomen als zzp'er of werknemer. Wat kun je nou het beste wel en niet doen tijdens zo'n gesprek?

Een goed curriculum vitae is erg belangrijk, maar als jij geen goede indruk achterlaat wordt het moeilijk die baan te krijgen. Amanda Augustine, carrière consultant, somt vijf do's en vijf don'ts op.

Lees ook: Vergroot je kans op een baan in zes stappen

Do – kom op tijd

Als je te laat komt voor je sollicitatiegesprek kun je die mooie baan waarschijnlijk op je buik schrijven. Kom vijftien minuten te vroeg. En, ook belangrijk: behandel iedereen met respect.

Don't – ga niet van dingen uit

Denk niet dat je potentiële werkgever alles al van je weet en je volledige cv heeft gelezen. Neem daarom kopieën mee van je cv en zorg ervoor dat je kunt laten zien dat jouw onderwijs- en werkervaring jou zeer geschikt maken voor de baan.

Do – toon interesse

Het is van groot belang dat je interesse toont in de mensen, het bedrijf en in de baan waarvoor je solliciteert. Schrijf daarom belangrijke dingen op tijdens het gesprek en stel vijf goede vragen.

Don't – spreek niet slecht

Het is niet slim om af te geven op je vorige werkgever, hoe slecht het daar ook was. Iedereen heeft wel een baan gehad in een minder sympathieke werkomgeving of bij een bedrijf waar niet alles op rolletjes liep. Het is beter om daar niet over te beginnen.

Do – vraag naar ontwikkeling

Stel vragen over de bedrijfscultuur en persoonlijke ontwikkeling. Het is erg belangrijk om te laten zien dat je je graag persoonlijk wil ontwikkelen. Een bedrijf ziet graag een gemotiveerde werknemer die zichzelf én het bedrijf naar een hoger plan kan brengen.

Don't – begin niet over vakantie

Het is niet aan te raden om naar het aantal vakantiedagen, het arbeidsloon, bonussen en pensioenplan te vragen voordat de baan je is aangeboden. Anders zou je kunnen overkomen als een lui iemand die alleen werkt voor het geld en de vakantie.

Do – loop te koop

Loop te koop met het onderzoek dat je hebt gedaan naar het bedrijf en de sector waarin het opereert. Daarmee laat je zien dat je goed voorbereid bent op het gesprek en interesse hebt in de baan.

Don't – praat niet over persoonlijke problemen

Het is niet slim om in het gesprek te beginnen over het feit dat je in een scheiding ligt of dat je moeder aan dementie lijdt. Negatieve dingen over jezelf of je situatie moet je voor je houden.

Do – eindig sterk

Eindig het sollicitatiegesprek door te zeggen dat je de baan graag wilt en vraag naar de vervolgstappen. Vraag daarom ook om businesskaartjes, zodat je weet hoe je de interviewer(s) kan bereiken. En bedank iedereen na het gesprek, want ook als het gesprek zelf al achter de rug is kun je nog een slechte indruk achterlaten.

Don't – laat geen lange pauzes vallen

Soms komen er onverwachte vragen langs tijdens een sollicitatiegesprek. Het is dan van belang om geen overdreven lange pauzes te laten vallen of te zeggen: oh, dat is een goede vraag. Je kunt de vraag herhalen, zodat je wat extra tijd hebt om na te denken. Een korte pauze voor een antwoord is wél prima.

Lees ook: Tien tips voor een krachtiger LinkedIn-profiel

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Microkredieten: veel impact en een hoog rendement

De koersontwikkeling heeft ook niet of nauwelijks samenhang met de beurs Lees verder ›