IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je (niet) doen bij koersdalingen

De beurskoersen gaan als een speer... omlaag. Het is een en al rood dat de borden kleurt. Dat heeft geen mooi effect op je portefeuille: daar gaat het rendement van de afgelopen tijd. Paniek! Tijd om de boel te verkopen, voordat het alleen nog maar erger wordt?

Lees ook: Er is geen grotere stoorzender voor beleggers dan de beurs

Tijd als wapen tegen schommelingen

In het kort: nee, in elk geval niet als je voor de lange termijn belegt. Hoe langer je horizon is - ofwel: hoe verder je einddoel nog van je verwijderd is - hoe minder effect zo'n koersdaling op je uiteindelijke rendement heeft.

De tijd fungeert als wapen tegen tussentijdse schommelingen en dat is te zien in het plaatje hieronder, dat de koers van de AEX toont tussen begin 2007 en nu.

De boel krabbelt na een (klein) moment van daling steeds weer aardig op - extreme situaties zoals de narigheid die de crash van 2008 ons bracht even daargelaten.

Koers AEX van begin 2007 tot nu
Koers AEX-index van 2007 tot nu
Klik op het plaatje voor een grotere, meer gedetailleerde versie.

De AEX-index loopt nu 22,5 jaar (sinds 1983) en het gemiddelde koersrendement per jaar is tot nu toe 7% (tel je daar herbelegd dividend bij op, dan kom je uit op 11%). Ondanks (forse) dalingen, dus.

Lees ook: Wat moet je doen als de AEX keldert? Als het even kan niets.

Profiteren van lagere koersen

Voor een dergelijk rendement (dat inderdaad meer is dan wat die spaarrekening oplevert) moet je dagen van koersdalingen gewoonweg uitzitten. In veruit de meeste gevallen is het op het moment zelf eventjes schrikken, maar vormt het geen enkele reden tot acute paniek.

Probeer intussen het positieve van de situatie op de markt in te zien: lagere koersen, lagere prijzen! Dat is bijvoorbeeld gunstig als je maandelijks voor een vast bedrag bijkoopt (dat wordt ook wel middelen genoemd).

Wie middelt koopt op vaste momenten voor een vast bedrag aandelen, beleggingsfondsen of bijvoorbeeld ETF's. Automatisch veel als de koersen laag zijn, minder als de koersen hoog zijn. Dan is nú dus een gunstiger moment dan een week of drie geleden. Sale op de beurs!

Lees ook: Een beurscrash is een prima instapmoment

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›