IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gebruik deze acht onderhandeltips als je je huis wilt verkopen

Wil je groter gaan wonen of ben je vanwege werk op zoek naar een stulpje in een ander deel van het land?

Dan moet je op zoek naar een koper voor je huidige huis en natuurlijk wil je die woning dan voor een zo hoog mogelijke prijs van de hand doen.

Over de verkoopprijs zul je waarschijnlijk in onderhandeling moeten. Maar hoe haal je daar nou het meeste uit? Hypotheeksite eyeOpen zet acht tips op een rij.

Check ook: Scherpe prijs, snel verkocht

1. Respecteer elkaar

Je hebt de koper nodig. Daarom is het van belang dat er onderling respect is. Als jij je vriendelijk, open en toegankelijk opstelt, zal de koper je eerder het voordeel van de twijfel geven. Ga niet overduidelijk voor de volle winst, maar probeer er samen uit te komen.

2. Stel je onderhandelingsruimte vast

Voordat je de onderhandelingen ingaat is het belangrijk om voor jezelf op papier te zetten hoeveel je uiteindelijk met de prijs wilt zakken en waar je water bij de wijn kunt en wilt doen.

Als je voor jezelf duidelijk hebt hoe ver je wil gaan kom je ook zekerder over en dat is belangrijk. Want als hij merkt dat je twijfelt, probeert hij daar wellicht van te profiteren.

3. Ken de pluspunten van je woning

Het is goed om de pluspunten van je woning te benoemen tijdens de onderhandelingen. De ruime tuin, gunstige ligging, goed onderhoud of de aantrekkelijke prijs? Dat soort pluspunten kun je allemaal gebruiken.

Dit is al helemaal belangrijk als er meerdere soortgelijke huizen te koop staan in jouw straat, want waarom moet de koper juist jouw huis hebben?

4. Over alles valt te onderhandelen

Behalve over de vraagprijs kun je nog over veel meer dingen onderhandelen. Zo kun je onderhandelen over de overdrachtsdatum. Als de koper snel in jouw huis wil dan kan hij je misschien wat tegemoet komen in de prijs.

Ook kun je aanbieden om een mooie kast of de eettafel te laten staan. Of om dingen op te knappen voor de koper of zelfs om hem te helpen bij de verhuizing.

5. Verplaats je in de koper

Wees je bewust van de emoties van de koper. Hij of zij is in zijn hoofd al bezig met de inrichting van het huis en ziet de kinderen in de tuin spelen. Vraag de koper waarom hij geïnteresseerd is in jouw huis en probeer daar tijdens de onderhandelingen op in te spelen.

6. Doe alsof elk bod je eindbod is

Laat nooit onnodig ruimte voor een tegenbod. Gebruik dus nooit de woorden mijn eerste tegenbod of om te beginnen. De koper zal die woorden namelijk als uitnodiging zien om een lager bod te doen. Je wordt serieuzer genomen als je het tegenbod stellig doet.

7. Zet de koper niet teveel onder druk

Een beetje druk zetten op de koper is prima. Bijvoorbeeld als je meerdere geïnteresseerden hebt. Maar kijk wel uit met die druk en forceer geen beslissingen. De koper is eerder geneigd om zich terug te trekken als hij gedwongen wordt om een besluit te nemen terwijl hij er nog niet klaar voor is.

8. Overweeg een verkoopmakelaar

Als je je toch niet zo fijn voelt in een onderhandelingspositie, laat het proces dan door een verkoopmakelaar doen. Hij of zij is objectief en niet emotioneel betrokken.

Als je zelf niet goed kunt onderhandelen vallen de kosten die je aan een verkoopmakelaar kwijt bent waarschijnlijk in het niet bij het voordeel dat je hebt van een hogere verkoopprijs.

Lees ook: Wanted: een koper. Zo zet je je huis in de spotlights.