IEXGeld

Dossiers

Profiel

Houd jij je beleggingen in de gaten tijdens je vakantie?

Terwijl jij in de zon zit en vrolijk vakantie viert gaan de koersen natuurlijk gewoon hun gang. Als belegger kun je er voor kiezen om dit in de gaten te houden - al is het maar af en toe - of om het allemaal even te laten voor wat het is.

Uit het Nationaal Beleggingspeil van Robeco blijkt dat de helft van de beleggers tijdens de vakantie niet naar de beleggingen omkijkt en dat de andere helft dat juist wél doet. Van deze laatste groep doet 65% ook transacties.

Lees ook: Er is geen grotere stoorzender voor beleggers dan de beurs

Beleggen onder een parasol

Monique van Wensem, Robeco's head of retail marketing & sales, hoort bij de groep beleggers die er even geen aandacht aan besteedt: "Ik ben net op vakantie geweest en heb er echt totaal niet op gelet."

Er zijn ook beleggers die hun vakantieperiode juist zien als hét moment om hun beleggingen fanatiek te monitoren. En dat is lang niet altijd alleen omdat ze dat als noodzakelijk kwaad zien, maar ook omdat ze het echt leuk vinden om te doen.

Lees ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

Het één is niet per se beter dan het ander, vertelt Van Wensem. Of je nou wel of niet onder een parasol naar de koersen moet gaan zitten gluren, hangt eigenlijk vooral af van de wijze waarop je belegt: waarin en hoe. Ze noemt, in het kort, twee manieren als voorbeeld.

1. Beleggingsfondsen

Zelf belegt ze in beleggingsfondsen voor de lange termijn. Mocht het tijdens haar vakantie allemaal even iets minder gaan op de beurs, dan is dat natuurlijk zuur, maar in de meeste gevallen niet heel erg: de tijd trekt dat als het goed is weer aardig recht (lees dit en dit maar eens).

Twee of drie mindere weken in de zomermaanden stellen in de regel niet veel voor op een beleggingshorizon van bijvoorbeeld tien, vijftien of twintig jaar. "Dus daar hoef je eigenlijk niet op te letten." Als je er wél naar kijkt en je bemerkt ergens een koersdaling, dan word je misschien juist - onnodig - onrustig.

Lees ook: Belegger, dit is het moment om te oefenen

2. Individuele aandelen

Als je in individuele aandelen belegt is het een iets ander verhaal, zeker als je dat doet voor de korte termijn. Je kunt winst nemen voordat je vertrekt - zodat je je over dalingen geen zorgen hoeft te maken - en na de vakantie weer verder zien, maar dat is misschien niet wat je wilt.

Dan hebben je beleggingen wel wat aandacht nodig, zegt Van Wensem. "Het beste is om te kijken of je broker een app heeft waarmee je je beleggingen kunt beheren. Zo kun je heel snel zien hoe het ervoor staat en eventueel transacties doen."

Als je er niet constant naar kunt of wilt kijken kun je een stoploss instellen: dan verkoop je een aandeel automatisch op een bepaalde koers. Automatisch kopen kan ook. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als je je in een andere tijdzone bevindt en de beurs open is als jij ligt te slapen.

Lees ook: Wat moet je doen als de AEX keldert? Als het even kan helemaal niks.

Houd jij je in de vakantie met je beleggingen bezig? Waarom wel of niet? Wij zijn benieuwd - laat het gerust weten in de reacties hieronder.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›