IEXGeld

Dossiers

Profiel

Op een deposito krijg je niet altijd meer rente dan op een gewone spaarrekening

Op een spaardeposito krijg je in principe een hogere rente dan op een gewone, vrij opneembare spaarrekening. In elk geval: daar staat de spaarvorm om bekend. Maar het gaat, zeker tegenwoordig, lang niet altijd op.

Lees ook: Dus je wilt depositosparen? Lees dit dan eens.

Bij acht banken liggen de rentes op deposito's met een looptijd tot en met vijf jaar momenteel zelfs lager dan die op een vrij opneembare spaarrekening. Bijvoorbeeld bij grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank.

Bij ABN Amro, Allianz en ING moet je een spaardeposito van tien jaar of langer afsluiten om een hogere rente te krijgen dan op een gewone spaarrekening van de bank, zegt vergelijkingssite Spaarrente.nl. En die rentes zijn al zo bedroevend laag.

Inleveren op je spaargeld

Deposito's worden er zo natuurlijk niet aantrekkelijker op. Niet dat je de spaarvorm per se direct de rug toe moet keren - het kan best een optie zijn als je je geld simpelweg voor een wat langere periode weg wilt zetten en daarbij zekerheid wilt hebben over de rente die je ontvangt, ook al is-ie laag.

Maar houd er wel rekening mee dat je met een lage rente misschien op je geld inlevert, dat je vermogen er niet van groeit. Je moet jaarlijks namelijk 1,2% vermogensrendementsheffing betalen over je vermogen dat boven 21.330 euro uitkomt. En dat kan je rendement per saldo negatief maken.

Lees ook: Wie spaart levert geld in. En het wordt er niet beter op.

Beleggen als alternatief

Als je echt op zoek bent naar een beter rendement dan je op de spaarrekening kunt verwachten en je je geld toch voor een langere tijd kunt missen, dan is dit het moment om te kijken of je niet beter kunt gaan beleggen. Voor de korte termijn is sparen veiliger, maar beleggen is rendement-technisch wijzer. Zo schreven we eerder al eens:

Wie naar rendementen uit het verleden kijkt, kan de conclusie snel trekken. Beleggen levert uiteindelijk veel meer op dan sparen. In de periode 1900-2012 leverde een Nederlandse spaarrekening 3,6% per jaar op (bij een inflatie van 3%). Aandelen leverden een rendement op van 7,9% over dezelfde periode. En de veiliger obligaties scoorden qua rendement met 4,5% ook beter dan de spaarrekening.

Als je portemonnee het toelaat kun je het natuurlijk ook allebei doen. Sparen voor uitgaven die je binnen een paar jaar moet doen, beleggen voor de lange termijn, voor later. En dat kan op veel verschillende manieren.

Check ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›