IEXGeld

Dossiers

Profiel

Geld verdienen aan peer-to-peer leningen? Dit moet je weten.

Langzaam begint Europa kennis te maken met peer-to-peer (p2p) lenen. Ook in Nederland zijn er al diverse platformen die het mogelijk maken om je geld uit te lenen aan een gelijke, om er een leuke verdienste uit te halen. Maar de zoektocht naar een toffe peer is zo gemakkelijk nog niet.

Peer-to-peer betekent letterlijk gelijke aan gelijke, dus degene die de lening verstrekt is een gelijke aan degene die de lening aangaat. Beiden zijn (vaak) particulieren.

Dit is anders dan bijvoorbeeld bij crowdfunding, waar de geldzoeker in vrijwel alle gevallen een ondernemer is en de investeerder dat niet hoeft te zijn. Je leent bij p2p-projecten dan ook meestal geld uit voor particuliere zaken, zoals de financiering van een nieuwe badkamer of de renovatie van een woning.

Een beperkt aanbod

Enkele p2p-platformen of crowdfundingsites met een p2p-afdeling in Nederland zijn:

- Geldvoorelkaar
- Lendico
- Lendex
- Samenlening
- Sameningeld

Peer-to-peer lenen staat in Nederland nog in de kinderschoenen, waardoor het aanbod van leningen nog beperkt is. Sommige platformen hebben slechts één of twee projecten op de website staan.

Volgens enkele p2p-experts waait het succes van p2p nog niet snel over vanuit de Verenigde Staten naar Nederland, vanwege een gebrek aan focus en transparantie bij platformen.

Zo zou een platform in de ogen van experts zich enkel op p2p-lenen moeten storten (en niet zoals Geldvoorelkaar alle crowdfundingvormen door elkaar aanbieden) en wordt er weinig tot geen inzicht gegeven in de boeken.

Check ook: Doe je aan crowdfunding? Check dan eerst deze belastingregels.

Kosten van peer-to-peer

Bij het investeren in p2p-lenen komen extra kosten kijken. Zo liggen de kosten om te investeren bij Geldvoorelkaar op 0,9% over de gehele investeringssom en Lendico brengt tussen de 0,5% en 1% in rekening over de maandbedragen die een investeerder ontvangt.

Investeren kan vaak al vanaf een laag bedrag. Bij Lendex bijvoorbeeld kan investeren vanaf twintig euro. Maar bij SamenInGeld moet je wat dieper in de buidel tasten en een minimale investering van 250 euro doen.

Rendementen

De hoge rendementen kunnen een reden zijn om aan p2p lenen te beginnen. Bij platform Lendico lopen de verwachte rendementen bijvoorbeeld op van rond de 3,5% in de laagste risicocategorie tot rond de 10% in de hoogste risicocategorie. Bij Lendex ligt het rendement echter een stuk lager: van 0,5% tot 1,5%.

Betaalt de lener wel terug?

Het grootste risico dat je loopt is uiteraard dat de lener je niet meer kan terugbetalen. Hoe groot is de kans daarop? Dat antwoord kunnen Amerikaanse platformen beter geven dan Nederlandse, omdat de markt voor p2p-lenen zoals gezegd nog jong is en de zogenoemde default percentages (het percentage kredietnemers dat de lening niet kan terugbetalen) nog niet zo'n betrouwbaar beeld schetsen.

Bij de twee grootste platformen in de Verenigde Staten, Lending Club en Prosper, is het aantal kredietnemers dat een lening niet kan terugbetalen erg laag. Het default percentage is slechts 5%.

Kredietcheck

De eerdergenoemde partijen schrijven dat succes toe aan een diepgaande kredietanalyse, waar de kredietnemer op enorm veel data wordt getoetst: van zijn huidige en historische kredietsituatie tot zijn inkomen en uitgaven. De kredietcheck van p2p-platformen zou mede door een technologische voorsprong zelfs beter zijn dan een kredietanalyse van de bank.

Het selectieproces van leningen blijft evenwel een uitdaging voor Nederlandse platformen. Mede vanwege schaalgrootte zijn Nederlandse platformen in hun kredietanalyse minder nauwkeurig dan de Amerikaanse tegenhangers. Amerikaanse platformen krijgen zoveel lening-aanvragen binnen dat de kredietcheck zich veel sneller heeft ontwikkeld. 

Houd er dus rekening mee dat je met p2p-lenen een jonge markt instapt. De rendementen kunnen hoog zijn, maar je loopt een risico dat kredietnemers de lening niet meer terugbetalen. Hoe groot die kans is, moet de toekomst uitwijzen.

Check ook: Zo werkt crowdfunding (en hier moet je op letten om niet de mist in te gaan)

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›