IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ga je een hypotheek afsluiten? Deze verzekeringen zijn verplicht.

Als je een huis gaat kopen zul je, tenzij je een enorme stapel spaargeld hebt liggen, een hypotheek moeten afsluiten.

Zo'n lening krijg je natuurlijk niet zomaar. De geldverstrekker zal bijvoorbeeld checken of je inkomen wel hoog én stabiel genoeg is om de maandelijkse lasten te kunnen betalen.

Ook kan het zijn dat de bank wil dat je bepaalde verzekeringen afsluit. Twee verzekeringen zijn bijna altijd verplicht, schrijft hypotheeksite eyeOpen: de overlijdensrisicoverzekering en de opstalverzekering. Hoe zit dat precies?

Lees ook: Wordt de maximale hypotheek nóg lager?

De overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering. Je verzekert er een bepaald bedrag mee en betaalt gedurende een vast aantal jaar een maandelijkse premie.

Kom je voor een bepaalde datum - die is vastgelegd toen je de verzekering afsloot - te overlijden, dan wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan je partner of andere nabestaanden.

Dit voorkomt dat je nabestaanden met een grote, voor hen misschien zelfs onbetaalbare, hypotheekschuld komen te zitten. De bank beperkt zo het risico dat de hypotheeklasten niet meer worden betaald.

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de verzekering verplicht voor het deel van de hypotheek dat boven de 80% van de woningwaarde uitkomt, bij een hypotheek zonder NHG verschilt het per geldverstrekker.

Check ook: Zo bespaar je duizenden euro's op je overlijdensrisicoverzekering

De opstalverzekering

Met een opstalverzekering verzeker je de woning tegen schade door brand, storm, water, diefstal en inbraak. Het gaat hierbij niet om losse spullen (daarvoor is een inboedelverzekering bedoeld) maar om het huis zelf: om zaken die niet te verwijderen zijn zonder dat je de boel moet slopen.

De verzekering gaat in vanaf het moment dat je eigenaar van de woning bent. De geldverstrekker wil dat je zo'n verzekering neemt omdat de woning onderpand is voor de hypotheek.

Een klein voorbeeld. Stel je voor dat je te maken krijgt met een flinke woningbrand. Als je een verzekering hebt wordt de schade tot aan herbouwwaarde vergoed. Maar heb je er geen, dan kan het huis alleen worden herbouwd als je genoeg eigen vermogen hebt.

Het is niet raar als je dat niet hebt. Bovendien is de kans dat je op zo'n moment in de problemen komt met je maandelijkse hypotheeklasten behoorlijk groot. En dat wil de bank voorkomen.

Lees ook: Stappenplan: een hypotheek afsluiten

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›