IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je tandarts moet zich aan een maximaal tarief houden, maar doet hij dat wel?

De Nationale Zorgautoriteit (NZa) bepaalt wat tandartsen maximaal voor onze tandartsbezoekjes in rekening mogen brengen.

Deze maand gingen de prijzen van bijvoorbeeld de periodieke controle, een gaatje laten vullen en implantaten nog omlaag, omdat de autoriteit de kosten ervan te hoog vond.

De periodieke controle mag nu maximaal 20 euro kosten, een tweevlaksvulling maximaal 55 euro. Hier vind je een lijst maximumtarieven die nu gelden.

Lees ook: Een kies laten trekken, een gaatje laten vullen: het wordt voordeliger

Je tandarts - en ook orthodontist of tandprotheticus - mag hier absoluut niet van afwijken. Hij mag daar bovenop ook niets anders in rekening brengen, zoals een aparte toeslag. Alleen zaken die op de lijst staan mogen - mits ze daadwerkelijk zijn uitgevoerd, natuurlijk - op de nota verschijnen.

Maar soms gaat dit fout, meldt de NZa. De kans dat het goed gaat is véél groter dan de kans dat er iets niet klopt, maar toch is het verstandig om alert te zijn. Gewoon even de rekening checken, dus. Waar je dan specifiek op moet letten? De autoriteit schrijft:

Bij de meeste patiënten die zich bij de NZa melden, wijkt de rekening van de tandarts, orthodontist of tandprotheticus af van het maximale tarief. Soms krijgt een patiënt twee rekeningen mee, waarvan ze er één naar de verzekeraar mogen sturen. Ook vraagt een aantal zorgaanbieders patiënten een deel van de behandeling te pinnen of contant te betalen, zonder factuur of bonnetje. In andere gevallen staat er een niet-bestaande declaratiecode op de rekening. Dit is niet toegestaan.

Check ook: Auw, je verstandkiezen moeten eruit. Gelukkig ben je verzekerd... of niet?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit moet je weten over de nieuwste bespaartrend op TikTok

Cash stuffing of de 100-envelope challenge wordt de nieuwste bepaartrend... Lees verder ›