IEXGeld

Dossiers

Profiel

Op deze manier kun je aardig wat financieel leed voorkomen

Hoewel nogal wat mensen denken dat het bij hen wel meevalt, is het financiële fundament van veel huishoudens instabiel.

Als het fundament niet goed is kun je door middel van allerlei financiële producten - denk aan kredieten en leningen - wel proberen stabiliteit te creëren, maar dat is dweilen met de kraan open.

Vaak is financieel leed te voorkomen als je je aan de volgende drie zaken - en ook in die volgorde - houdt: zorg voor inzicht in je inkomsten en uitgaven, leg een gezonde financiële buffer aan en los je schulden af.

Dit, noem het een stappenplan, lijkt misschien een arbeidsintensieve klus. Gelukkig zijn op internet tal van hulpmiddelen te vinden die je daarbij kunnen helpen. Het Nibud heeft bijvoorbeeld verschillende handige rekenprogramma's, zoals Het Persoonlijk Budgetadvies en de Bufferberekenaar.

Lees ook: Dit is het nut van een financieel plan

1. Inzicht in inkomsten en uitgaven

Eerst moet je dus inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven. Je inkomsten zijn misschien redelijk eenvoudig op een rijtje te zetten, maar hoe zit het met je uitgaven? Om daar inzicht in te krijgen kun je het Persoonlijk Budgetadvies gebruiken. De tool geeft inzicht in uitgaven op de korte termijn, maar ook in die voor langere termijn.

Het leuke aan dit programma is dat je direct inzage krijgt in wat een vergelijkbaar huishouden uitgeeft aan zaken als kleding, vakanties en de auto. Je ziet ook snel of je in verhouding niet érg veel uitgeeft aan bijvoorbeeld kleding. Ook wordt rekening gehouden met reserveringsuitgaven. Meubels, de wasmachine, de droger: ze moeten eens worden vervangen. Hiervoor moet je geld reserveren, zodat je voldoende middelen hebt als er plotseling iets kapot gaat.

Veel starters die gaan huren of kopen gaan hier al de fout in. Ze moeten dan vaak alles in één keer nieuw aanschaffen en hebben als het meezit de eerste vijf tot zeven jaar geen dingen die stuk gaan. Maar als ze geen geld reserveren en er na die jaren opeens véél vervangen moet worden, kan dat een groot probleem zijn.

Lees ook: Hoor jij bij de 60% die zijn inkomsten en uitgaven niet bijhoudt?

2. Een buffer aanleggen

Wie zicht heeft op zijn inkomsten en uitgaven, kan natuurlijk nog steeds te maken krijgen met onverwachte tegenvallers. Hierbij kun je denken aan een tijdelijke terugval in inkomen door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, maar ook aan onverwacht hoge reparatiekosten door schade aan de auto.

Daarom is het goed een buffer te hebben. Door bijvoorbeeld de Bufferberekenaar van het Nibud in te vullen krijg je inzage in de minimumbuffer die je zou moeten hebben én in de buffer die een vergelijkbaar huishouden heeft.

Als je de gegevens van een gezin met een modaal inkomen en drie kinderen invoert, waarvan de ene ouder fulltime en de ander parttime werkt, dan zie je dat de minimale adviesbuffer 5500 euro bedraagt, maar dat een vergelijkbaar huishouden gemiddeld 23.000 euro achter de hand heeft.

Lees ook: Ben je één van de miljoenen Nederlanders met een te kleine buffer? Dit moet je doen.

3. Je schulden aflossen

Tot slot is het goed om te voorkomen dat je schulden maakt en je eventuele huidige schulden af te lossen. Misschien kun je ze nu goed betalen, maar dat kan in de toekomst anders zijn.

Bovendien kosten de schulden je - door de rente die je in veruit de meeste gevallen moet betalen - uiteindelijk alleen maar geld. Als je kúnt aflossen, is het ongezond om schulden in stand te houden.

Check ook: Je kunt beter je financiële buffer aanbreken dan rood staan

In het bedrijfsleven gelden de termen: kasstroom, liquiditeit en solvabiliteit. In een huishouden is dit feitelijk niet anders. Inzicht in je inkomsten en uitgaven maakt je huishoudelijke kasstroom zichtbaar, een buffer is belangrijk voor je liquiditeit en het aflossen van je schulden is goed voor je solvabiliteit.

Lees ook: Regel je geldzaken als een bedrijfsleider

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›