IEXGeld

Dossiers

Profiel

Technische analyse: hoe bepaal je de trend van een koers?

The trend is everything. Dit is één van de belangrijkste uitgangspunten van een technisch analist. Zij maken bij beleggingsbeslissingen gebruik van de trendrichting van de aandelenkoers. Er zijn drie mogelijke trends: omhoog (uptrend), omlaag (downtrend) of zijwaarts.

De vraag is: hoe bepaal je de juiste trendrichting? Technisch analisten gebruiken hier diverse indicatoren voor. Het voortschrijdend gemiddelde (VG) is daar een voorbeeld van.

Lees ook: Is de beurs te voorspellen?

Voorbeeld van een berekening

Een voortschrijdend gemiddelde wordt berekend door de slotkoers van een serie opeenvolgende beursdagen bij elkaar op te tellen en dit te delen door het aantal dagen.

Stel je wilt een voortschrijdend gemiddelde van de koers van een aandeel berekenen over vijf dagen. Dit zijn de koersen:

Dag Koers Totaal Vijfdaags Gemiddelde
1 50 euro    
2 52 euro    
3 54 euro    
4 53 euro    
5 53 euro 262 52,40
6 50 euro 262 52,40
7 54 euro 264 52,80
8 55 euro 265 53,00
9 56 euro 268 53,60
10 55 euro 270 54,00

Je ziet aan het lijstje dat ondanks dat de koersen niet continu oplopen, er een duidelijk stijgende trend te zien is in het vijfdaags voortschrijdend gemiddelde. Dit geeft dus aan dat de trend van het aandeel stijgend is.

Veel gebruikte periodes zijn het vijfdaags (wekelijks), tiendaags (tweeweeks), vijftigdaags (tienweeks) en tweehonderddaags (jaarlijks) gemiddelde. Hoe langer de periode is waarover het voortschrijdend gemiddelde wordt bepaald, hoe minder fluctuaties er in zitten. De trend wordt dan steeds duidelijker.

Een beurskoers die boven het voortschrijdend gemiddelde uitstijgt geldt als een koopsignaal en andersom is dat als de koers onder het voortschrijdend gemiddelde terechtkomt als een verkoopsignaal.

Lees ook: Dit zijn de drie meest gebruikte grafieken

Volume

Om de betrouwbaarheid van een koersbeweging te onderzoeken, kijken technisch analisten ook naar het volume. Volume is het aantal aandelen dat op een beursdag is verhandeld.

Koersbewegingen die gepaard gaan met een hoog (of stijgend) volume zijn volgens de technisch analist betrouwbaarder dan koersbewegingen waarbij het volume gelijk blijft of afneemt.

Lees ook: KISS en andere basispatronen in de technische analyse

Relative Strength Index (RSI)

Een andere manier om de betrouwbaarheid van een beweging te controleren is de Relative Strength Index (RSI). De RSI meet de intensiteit van de koersbewegingen.

Als de koersstijgingen feller zijn dan de koersdalingen stijgt de RSI. Als de RSI daalt terwijl de koers oploopt (divergentie) is dat een waarschuwing om de koersstijging met enige scepsis te bekijken.

Daarnaast geeft de RSI een indicatie of de koers te snel is gestegen (overbought) of gedaald (oversold). Als dit het geval is, dan is vaak een tegengestelde koersreactie te verwachten. Dus bij een te snel gestegen koers volgt vaak een daling en andersom.

Deze tekst is een bewerking uit de Cursus Beleggen van beleggingsexpert Corné van Zeijl.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›