IEXGeld

Dossiers

Profiel

Technische analyse: de drie meest gebruikte grafieken

Voor je gaat beleggen in aandelen, moet je je verdiepen in het bedrijf waarvan je aandelen wil gaan kopen. Je bekijkt de fundamentele gegevens zoals de winstvooruitzichten et cetera. Dat is logisch, je gaat immers je geld niet investeren in een bedrijf dat je niet kent.

Lees ook: De meest gebruikte beleggingstrategieën

Maar er is ook een andere manier om een aandeel te analyseren: technische analyse. Technisch analisten kijken in principe niet naar de fundamentele informatie van het bedrijf; ze kijken alleen naar de koersgrafiek.

Beleggers gebruiken vaak zowel fundamentele als technische analyse. De fundamentele kennis wordt gebruikt om te bepalen welk aandeel ze kopen, door de grafiek te analyseren bepalen ze vervolgens wanneer ze die aandelen kopen.

Hoe werkt technische analyse?

Technische analyse is gebaseerd op drie stellingen:

  1. Alle informatie zit al in de koersen. Alle verwachtingen van iedereen (zowel fundamenteel als macro-economisch) zijn in de koers van een aandeel verwerkt, ook geruchten. De redenering van technisch analisten is dat als alle informatie al in de koersen zit, je dus niet meer naar de fundamentele gegevens van een bedrijf hoeft te kijken.
     
  2. Koersen bewegen zich in trends. De basiswet van technisch analisten is: "the trend is your friend" (de beweging is je vriend). Ga altijd met de beweging mee en probeer niet eigenwijs tegen de trend in te beleggen. De markt heeft namelijk altijd gelijk.

  3. Koersen worden bepaald door vraag en aanbod; een verandering van de koers betekent dat de verhouding tussen vraag en aanbod is veranderd. De achterliggende redenen van kopers en verkopers is eigenlijk niet interessant. Technisch analisten registreren bij welke niveaus er meer kopers of verkopers in de markt komen en de koers dus zal gaan stijgen of dalen.

Lees ook: Leren beleggen in aandelen? Stel jezelf eerst deze vragen

De meest gebruikte grafieken

Zoals hierboven al gezegd kijken technisch analisten dus naar de koersgrafieken. Daarin zien zij bepaalde patronen op basis waarvan ze een beleggingsbeslissing nemen. Koersen kunnen op veschillende manieren in een grafiek worden gezet. Dit zijn de meest gebruikte varianten:

Lijngrafiek

De meest simpele en meest gebruikte grafiek is de lijngrafiek. Dit is een gewone grafiek waarin de dagelijkse slotkoersen door middel van een lijn met elkaar verbonden worden.

Wat is een lijngrafiek?

 

Barchart

Een ander soort grafiek is de barchart, ook wel high-low-close-chart genoemd. In deze grafiek worden verticale streepjes per periode getrokken (bijvoorbeeld per dag).

Het hoogste punt van het streepje is de hoogste koers in die periode. Het laagste punt van dit streepje is de laagste koers in die periode. Het dwarsstreepje is de slotkoers.

Wat is een barchart?

 

Candlesticks

De candlestick is van oorsprong een Japanse grafiek en lijkt veel op de barchart. Het verschil zit 'm in het rechthoekje tussen de openings- en slotkoers.

Als het slot lager is dan de openingskoers, is het rechthoekje zwart of zoals hieronder rood (zwarte candle) en als de slotkoers hoger is, is het rechthoekje wit of groen (witte candle). Met gebruik van candlesticks kan je beter zien welke kant de koers opgaat. 

Wat is een candlestickgrafiek?

 

Deze tekst is een bewerking uit de Cursus Beleggen van beleggingsexpert Corné van Zeijl.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›