IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bespaar je op energie en water tijdens het koken

Wat is goedkoper? Eerst je water koken in de waterkoker voor je pasta gaat koken? Of koud water in de pan en dat op je gasfornuis verwarmen?

De vraag is dus eigenlijk: wat is goedkoper gas of elektriciteit? De gasprijs bedraagt ongeveer 0,65 euro per kubieke meter, stroom kost 0,25 euro per kilowattuur (dit zijn afgeronde bedragen). Tot nu toe lijkt gas duurder.

Maar 1 kubieke meter aardas is gelijk aan 8 kilowattuur electriciteit. Met ander woorden: er gaan ongeveer 8 kilowattuur (kWh) elektriciteit in 1 kubieke meter gas. Dus de prijs voor stroom bedraagt niet 0,25 euro maar (8 x 0,25 =) 2,00 euro.

Ok, je wil dus 1 liter water koken voor je pasta. De waterkoker doet daar ongeveer vier minuten over en dat kost 0,16 kWh, is 0,04 euro. Op het gasfornuis duurt het circa zes minuten en dat kost 0,03 kubieke meter aardgas, is 0,02 euro. Gas is dus goedkoper, maar kost meer tijd (en dat is ook weer geld).

Check ook: De wereld verbeteren en geld besparen: de grote schoonmaak

Besparen op water

Tijdens het koken kan je natuurlijk ook op water besparen. Eerder schreef ik al dat water gemiddeld 0,0015 euro per liter kost (inclusief belasting, maar exlusief vastrecht en BTW). Dat is niet duur. Maar de kans dat deze prijs oploopt in de toekomst is wel aanwezig.

De belangrijkste reden om zuinig met schoon, zoet water om te springen is momenteel het milieu. 

Lees ook: Door je tanden te poetsen onder de douche bespaar je niets

Om bijvoorbeeld groente, aardappels, rijst of pasta gaat koken heb je meestal maar een klein laagje water nodig. Zet na twee minuten koken het gas uit, doe de deksel op de pan en je eten wordt door de stoom en warmte in de pan vanzelf gaar.

Dit duurt overigens wel weer iets langer dan als je het vuur aan laat staan. Maar omdat je minder water hebt gebruikt, bespaar je ook weer wat tijd, want hoe minder water je gebruikt, hoe sneller het warm is. 

De juiste pan

Wil je zoveel mogelijk energie en water besparen tijdens het koken, kies dan vooral de juiste pan. Niet te groot en de pan moet passen bij de gaspit die je gebruikt. Het vuur moet er niet omheen gaan.

Pasta koken? Volgens Chow.com gaat dat het beste in een koekenpan:

Kortom, is jouw tijd je meer waard dan je gas- en electiriciteitrekening? Kook dan op de snelle wat duurdere manier. Maar als je toch de tijd hebt, doe het dan rustig aan en bespaar op je energierekening én op je waterverbruik! 

Lees ook: Gebruik van alles de helft en bespaar de helft

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Energienota gaat fors omhoog: 7 slimme tips om kosten te besparen

De energienota dreigt komend jaar flink op te lopen. Dit kun je doen om ... Lees verder ›