IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ik heb te veel lijfrentepremie ingelegd. Hoe werkt dit nu met de belasting?

In de rubriek Durf te vragen beantwoorden we jouw vragen over geldzaken. Wil je iets weten, zit je met een lastige kwestie? Schroom niet en mail 't naar iexgeld@iex.nl. En wie weet kom je het antwoord op jouw vraag binnenkort op de site tegen.

Hieronder beantwoordt Jeroen Wolfsen - IEXGeld-columnist, financieel planner en oprichter van MoneyWise - een vraag over lijfrentepremie.


Ik heb per ongeluk te veel lijfrentepremie ingelegd, meer dan ik volgens mijn jaarruimte en reserveringsruimte kon doen. Ik kan dus niet het totaal ingelegde bedrag aftrekken bij mijn aangifte inkomstenbelasting.

Ik vraag me af hoe dit nu werkt met de belasting. Is dit te veel ingelegde bedrag nu wel vrijgesteld van de jaarlijkse vermogensrendementsheffing in box 3, of alleen het bedrag dat ik wél mocht aftrekken als lijfrentepremie? Wat moet ik nu doen?

Ja, het bedrag dat je te veel hebt ingelegd is vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing van 1,2%. Alles wat je aan lijfrentepremie inlegt komt los te staan van je vermogen in box 3. Maar daar staat tegenover dat je er straks alsnog belasting over moet betalen.

Dat werkt als volgt. Op het moment dat je met pensioen gaat wordt je lijfrente aan jou uitbetaald in de vorm van een uitkering. Over het totaalbedrag moet je inkomstenbelasting betalen - dat kan oplopen tot 52%. Je bent er meer aan kwijt dan aan de vermogensrendementsheffing van 1,2% die, waarschijnlijk, ook nog eens lager gaat worden.

Kortom: je krijgt voor al het geld dat je ooit voor lijfrente hebt gestort te maken met de spelregels ervan. Dus moet je straks belasting betalen over de totale uitkering, óók als je niet alles hebt kunnen aftrekken.

Lees ook: Je lijfrente-inleg als aftrekpost

Gelukkig komt de Belastingdienst jou en andere mensen die per ongeluk te veel hebben ingelegd wel enigszins tegemoet. Je kunt een saldoverklaring aanvragen. Daarmee betaal je geen belasting over het te veel ingelegde bedrag van de uitkering, tot een bedrag van 2269 euro per jaar. Dus als je niet véél te veel extra hebt ingelegd, blijft de schade beperkt.

Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst je kan vragen te bewijzen dat je het te veel ingelegde bedrag niet toch als premie hebt afgetrokken. Dat is niet altijd eenvoudig.

Lees ook: Ken jij de spelregels van je lijfrentepolis?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Grillige beurs: uitstappen of blijven?

De beurs is bezig met een wilde achtbaanrit. Hoe kun je het best handele... Lees verder ›