IEXGeld

Dossiers

Profiel

Goed voor milieu en portemonnee: groen beleggen

Niemand betaalt graag belasting en daarom zijn alle belastingvoordeeltjes mooi meegenomen. Als je groen belegt in plaats van gewoon belegt of spaart krijg je zo'n voordeel én je draagt bij aan een beter milieu. Je slaat dan dus twee vliegen in één klap. Maar hoe werkt dat precies?

Groen of duurzaam?

Eerst moet er een misverstand uit de wereld worden geholpen: groen beleggen is niet hetzelfde als duurzaam beleggen, maar de termen worden wel door veel mensen door elkaar gebruikt.

Misschien denk je bij groen beleggen aan beleggen in bedrijven die zich ver verwijderd houden van wapenindustrie of bedrijven die sociaal omgaan met personeel en geen kinderen in ontwikkelingslanden aan het werk zetten.

Maar dat zijn duurzame beleggingen en die worden door de fiscus net zo behandeld als andere beleggingen. Daar krijg je dus geen belastingvoordeel bij.

Groen beleggen

Als je groen belegt stop je je geld in een beleggingsfonds dat deelneemt aan projecten voor milieubescherming. Zo'n fonds wordt ook wel een groenfonds genoemd.

Aanbieders van groenfondsen lenen geld uit aan of beleggen in een milieuproject. Denk aan energieprojecten, duurzame gebouwen en biologische landbouwbedrijven.

Het directe rendement dat jij als groene belegger behaalt is in de regel wel een stuk lager dan wat je bij andere, niet-groene fondsen kunt verwachten. Dat komt doordat een groenfonds geld alleen tegen een lage rente aan milieuprojecten kan uitlenen.

Het belastingvoordeel

Maar dan komt het belastingvoordeel om de hoek kijken. Je betaalt geen vermogensrendementsheffing over het gedeelte van je vermogen dat je groen belegt tot een bedrag van 56.928 euro (113.856 euro voor fiscale partners).

Bovendien kun je van het bovengenoemde bedrag 0,7% opgeven als heffingskorting. Het aangifteprogramma doet dat waarschijnlijk automatisch als je de bedragen invult, maar het kan geen kwaad om het na te lopen, schreven we al eens.

Die belastingvoordelen leveren een voordeel van 1,9% per jaar op, bovenop het rendement. Houd er wel rekening mee dat het fonds door de Belastingdienst erkend moet zijn, wil je recht hebben op het voordeel (hier vind je de volledige lijst met fondsen waarbij het belastingvoordeel geldt).

Check ook: Je belastingaangifte: zo houd je box 3 zo klein mogelijk

Niet per se een goede belegging

Klinkt interessant, in elk geval als je binnen de vrijstelling blijft. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je als groene belegger - ondanks het relatief lage rendement - met de nodige risico's en nadelen te maken krijgt. Denk aan koersdalingen, verkoopkosten, opnameboetes.

Bovendien is niet gezegd dat een groenfonds, enkel en alleen omdat het een groen vinkje van de overheid heeft gekregen, voor jou een goede belegging is of daadwerkelijk een positief rendement gaat opleveren.

Verdiep je, net als je bij gewone beleggingen moet doen, altijd in het beleggingsbeleid van het fonds. Weet waar je geld naartoe gaat, stap niet blind in.

Lees ook: Een AFM-vergunning is geen garantie voor een goede belegging

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Waarom dividendaandelen kopen juist nu een goed idee is

Renteverlagingen Federal Reserve doen dividendaandelen goed. Lees verder ›