IEXGeld

Dossiers

Profiel

Omlaag, omhoog of zijwaarts - is de beurs te voorspellen?

Wat gaat de beurs doen - omhoog, naar beneden, zijwaarts? Dat vraagt Corné van Zeijl aan het eind van elke maand aan zo'n zestig beleggingsexperts.

En de geschiedenis leert dat als bijna iedereen positief is, de beurs juist naar beneden gaat. Andersom geldt hetzelfde. Als de experts negatief zijn, gaat de beurs vaak omhoog.

Het is interessant om te weten wat beleggingsexperts denken, maar je ziet: ook zij zijn slechts mensen. Ze zijn net zo gevoelig voor kuddegedrag (daarover lees je hier meer) als anderen en ze zitten lang niet altijd goed.

Check ook: Beleggen? Schakel je emoties uit!

Een aap die pijltjes gooit

Veel beleggers zijn het daar roerend mee eens en grijpen het voorbeeld van de pijltjesgooiende aap aan. De aap komt uit het boek van Burton Malkiel, A random walk down Wall Street.

Burton beweert dat geblinddoekte apen net zo veel - of weinig - kans op outperformance hebben als professionele beleggers. En dus dat experts niet per se goede voorspellers zijn.

Geblinddoekte journalisten versus analisten

De Wall Street Journal schreef er een serie artikelen over, getiteld dartboard portfolio.

De krant maakte zelf een portefeuille met aandelen, die gekozen werden door met pijltjes op de aandelenpagina van de krant te gooien. Uit praktische overwegingen werd daarbij niet gebruik gemaakt van apen, maar van geblinddoekte journalisten.

Daarnaast werden steeds vier analisten uitgenodigd een aandeel uit te kiezen dat in de komende periode het sterkst in koers zou gaan stijgen.

Na een aantal jaar bleek dat de analisten het toch nét iets beter wisten. Omdat de nieuwswaarde ervan verdween stopte de Wall Street Journal met het verhaal - dat nu op de hoop met broodje aap-verhalen kan.

Check ook: Carl Richards: weer kun je voorspellen, koersen niet!

Deze tekst is een bewerking uit de Cursus Beleggen van Corné van Zeijl.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deze sectoren kunnen ook profiteren van een economisch herstel

Niet alleen hotels en luchtvaartmaatschappijen wrijven zich in hun hande... Lees verder ›