IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je kinderen geldwijs maken? Leer ze ondernemen!

Kinderen die al jong met geld leren omgaan komen later minder vaak in de problemen - denk aan problemen met betalingsachterstanden en leningen.

Zelf proberen we onze kinderen daarom zo vroeg mogelijk dingen over geld bij te brengen. En het is erg fijn om te merken dat ze er ook echt - uit zichzelf! - bij stil gaan staan, zoals in de volgende situatie:

Afgelopen zomer gingen we op vakantie en voor die tijd zeiden we tegen onze oudste dochter dat ze haar kamer nog even moest opruimen. Ze spurtte naar boven en kwam binnen twee minuten terug. Wij reageerden verbaasd omdat ze zo snel klaar was, maar ze antwoordde dat ze haar spaarpot verstopt had. Voor het geval er inbrekers zouden komen.

Het zijn kleine dingen, maar je kunt er wel aan zien dat een kind al nadenkt over geld en het belang ervan. En jong geleerd is oud gedaan.

Lees ook: Begin zo vroeg mogelijk met de financiële opvoeding van kinderen

Je kinderen geldwijs maken

Maar hoe maak je je kinderen dan geldwijs? Partijen zoals het Nibud proberen met allerlei tips en hulpmiddelen mensen te helpen. Denk aan advies over de hoogte van zakgeld of het moment om met kleedgeld te beginnen.

Als je kinderen regelmatig zakgeld blijft geven en dat verhoogt als ze ouder worden, voed je ze perfect op binnen het loondienstsysteem. Het is te vergelijken met inkomsten bij een baan of uitkering.

Daar is op zich niets mis mee - een groot deel van de bevolking wérkt in loondienst. Toch mis ik bij dit soort overheidssites tips om kinderen een ondernemende houding aan te leren. Drie voorbeelden.

1. Leren van zzp'ers

In Nederland hebben we bijvoorbeeld ook veel zzp'ers. Zij zijn hun eigen bedrijf en verdienen geld op basis van opdrachten of projecten.

Je kunt je kinderen dit soort vaardigheden ook aanleren door ze bijvoorbeeld de auto te laten wassen of de tuin te laten doen en hier een groter bedrag voor te geven dan het wekelijkse zakgeld.

Check ook: Drie tips om je kinderen uit de schulden te houden

2. Kinderen als organisatoren

Daarnaast heb je mensen, ondernemers, die een bedrijf of systeem bezitten. Zij bouwen een organisatie op met personeel of zelfstandigen. Zij zorgen dat deze mensen onderling met elkaar samenwerken.

Als je dit soort vaardigheden bij kinderen wilt stimuleren, kun je ze bijvoorbeeld belonen als ze een groepsuitje organiseren. Dat kan met de klas zijn of met de familie. Je moet ze dan stimuleren om samen te werken en de taken te verdelen, want als ze alles zelf doen, gedragen ze zich eigenlijk weer als een zzp'er.

3. Investeren!

En tot slot zijn er mensen die het geld voor zich laten werken. Zij maken gebruik van hefboomprincipes. Ze investeren ergens tijd of geld in en dat levert een veelvoud op. Dit kunnen bijvoorbeeld aandelen of onroerend goed zijn.

Natuurlijk gaat je kind geen aandelen kopen, maar je kind kan wel op andere manieren met deze vaardigheid kennismaken. Recent hoorde ik een mooi voorbeeld: een kind ging geld ophalen voor een goed doel. De vader verdubbelde dit bedrag.

Lees ook: Sparen, niet lenen, zelf verdienen: tips om je kinderen te leren omgaan met geld

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›