IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ga beleggen: op de lange termijn verdien je er altijd aan

Iets meer dan de helft van alle Amerikanen, zo bleek uit een recent onderzoek, doet niet aan beleggen. Zij hebben de bullmarkt, die inmiddels zijn zesde jaar ingaat, totaal gemist.

Dat is extra zuur voor al die Amerikanen die hun eigen pensioen bij elkaar moeten sparen.

Beleggen kan juist een hele uitkomst zijn. Ook in de Verenigde Staten zijn de spaarrentes namelijk niet om over naar huis te schrijven, terwijl de Amerikaanse aandelenindices record na record breken. Waarom wordt er in het land van de moedigen zo weinig belegd? Dat is uiteraard ook onderzocht.

Lees ook: Wie spaart levert geld in. En het wordt er niet beter op.

De redenen kan iedereen bedenken. Mensen hebben er geen verstand van, dus beginnen er niet aan. Aandelen worden als te risicovol gezien. Ook heerst er een stevig wantrouwen naar financiële adviseurs die liever de eigen portemonnee zouden spekken dan goed voor de klant zorgen.

En ja, veel Amerikanen hebben niet genoeg geld om überhaupt aan beleggen te denken. Verontrustend is vooral dat met name de jongeren, die juist omdat het nog lang duurt voordat ze met pensioen gaan veel risico kunnen nemen, er niet over piekeren om de beurs op te zoeken.

Lees ook: Ja, beleggen is riskant. Maar de beurs is geen casino.

Wel genoeg geld

In Nederland is aan geld achter de hand geen gebrek. Ondanks de lage rentestand nam in de eerste helft van vorig jaar het nationale spaartegoed toe met 6,6 miljard euro tot het megabedrag van 335 miljard euro. Dat is 44.000 euro per huishouden. Tien jaar geleden was dat nog 30.000 euro.

Het enthousiasme om te gaan beleggen is in die periode juist afgenomen: in 2013 belegden 1,37 miljoen Nederlandse huishoudens. In 2000 waren het er nog 1,9 miljoen.

Nu de koersen de laatste maanden omhoog schieten, neemt de beleggingsangst wel iets af. Maar toch, het blijft tamelijk onbegrijpelijk dat mensen bereid zijn te sparen zonder dat ze daar iets voor terugkrijgen. Want wat levert dat sparen op?

De spaarrente van Centraal Beheer staat op dit moment bovenaan de lijstjes. Je ontvangt 1,6% rente waarbij het geld dan wel twee jaar vaststaat.

Lees ook: Dus je wilt depositosparen? Lees dit dan eens.

Gemiddeld 8% rendement per jaar

Dan aandelen. Op de lange termijn verdien je er altijd aan, zo leert het verleden. Sinds 1900 verdiende een belegger in Nederlandse aandelen gemiddeld 8% per jaar. Dat is gewoon veel meer dan sparen in die periode heeft opgeleverd.

En de risico's dan? Die zijn er zeker. Dat is ook de reden van het hoge rendement. De aandelenbelegger wordt eigenlijk beloond voor de risico’s die hij neemt. Maar die risico’s zijn vooral een probleem voor de korte termijn. Als je voor de lange termijn in aandelen belegt, met geld dat je niet nodig hebt, komt het uiteindelijk wel goed. De weg omhoog is alleen wel schoksgewijs.

Check ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

72.000 euro wordt 280.000 euro

Mijn simpele advies aan de jongste generatie die nu al voor zijn pensioen wil sparen: stop elke maand wat geld in een aandelenfonds (liefst wereldwijd) en laat de tijd zijn werk doen. Raak niet in paniek als het op de markt een keer misgaat. Dat hoort erbij. Verder niet aan denken.

Lees ook: Dus je wilt beleggen, maar je hebt geen startkapitaal? Ga toch middelen!

De mogelijke winst? Wie dertig jaar lang maandelijks 200 euro inlegt en jaarlijks een rendement van 8% (dat is het historische rendement op Nederlandse aandelen sinds 1900) boekt, ziet de totale inleg van 72.000 euro aangroeien tot iets meer dan 280.000 euro.

Wel belangrijk: vergeet niet, als de einddatum begint te naderen, een deel van de winst veilig te stellen. Het zou toch jammer zijn als een plotselinge grote koersdaling vlak voor je pensioenleeftijd (als die dan nog bestaat) jouw beleggingsresultaat halveert.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›