IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doe je aangifte vóór 15 april en voorkom dat je rente moet betalen

Heb je je aangifte inkomstenbelasting nog niet gedaan? Je hebt nog tot en met eind deze maand de tijd.

Maar dat je heel april nog kunt gebruiken om dit te regelen, wil niet zeggen dat het totaal niet uitmaakt op welke dag van de maand je het precies doet.

Doe je je aangifte voor of na 15 april?

Als je voor 15 april 2015 je aangifte doet krijg je voor 1 juli bericht. Doe je de aangifte na 15 april (en voor 1 mei), dan kan het maar zo zijn dat je pas ná 1 juli bericht krijgt.

En dat kan gevolgen hebben: dan moet je misschien 4% belastingrente betalen over het bedrag van de aanslag. Voorheen was dit 3%.

Wanneer moet je belastingrente betalen?

Hoe het precies uitpakt hangt van drie dingen af. Zoals gezegd van het moment waarop je aangifte doet en het moment waarop je de aanslag krijgt, maar ook belangrijk is de vraag of de Belastingdienst je gegevens moet corrigeren.

De Belastingdienst schrijft:

  • Doe je voor 15 april 2015 aangifte en hoeven we je gegevens niet te corrigeren? Dan betaal je geen belastingrente. Het maakt daarbij niet uit of je voor of na 1 juli je aanslag krijgt.

  • Doe je na 14 april 2015 aangifte, hoeven we je gegevens niet te corrigeren én krijg je voor 1 juli je aanslag? Ook dan betaal je geen rente.

  • Als je voor 15 april aangifte doet en na 1 juli een aanslag krijgt én we moesten de gegevens corrigeren, dan betaal je rente.

Drukte bij de Belastingdienst

Zonde van het geld natuurlijk, zo'n belastingrente. Het is dus slim om je aangifte zo snel mogelijk te regelen.

Hopelijk gaat dat zonder slag of stoot. Volgens FiscAlert wordt verwacht dat het op 13 en 14 april flink druk zal zijn op de servers van de Belastingdienst. Hier en hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dossier Belastingaangifte 2015

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›