IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bespaar je duizenden euro’s op je overlijdensrisicoverzekering

De afgelopen jaren zijn de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen flink gedaald. Premiedalingen van 70% zijn geen uitzondering.

Toch sluiten maar weinig mensen hun overlijdensrisicoverzekering over. Dat is jammer, want oversluiten kan over de gehele looptijd duizenden euro's schelen.

1. Oversluiten is snel geregeld

Het oversluiten van je overlijdensrisicoverzekering is snel geregeld: je hoeft er de deur niet voor uit. Vergelijken en aanvragen kan online. Binnen een paar minuten heb je alle verzekeraars vergeleken en de offertes in je mailbox.

Bij steeds meer verzekeraars is een nieuwe overlijdensrisicoverzekering binnen een week geregeld. In de dagelijkse praktijk zie ik zelfs voorbeelden waarbij de polis binnen een dag is geregeld.

2. Geen ingewikkelde formulieren

Aanvragen gaat zoals gezegd volledig online. Het kost je hooguit tien minuten. Ook de gezondheidsverklaring kun je volledig digitaal invullen. En dat kan snel: geen eindeloze vragenlijsten meer met vragen waar je de antwoorden niet op weet. Nadat de aanvraag is beoordeeld en geaccepteerd ontvangt je de polis per e-mail.

3. Medische keuringen niet altijd noodzakelijk

Een groot aantal verzekeraars hanteert tegenwoordig een hoge keuringsgrens van 500.000 euro. Dat betekent dat je voor een aanvraag van minder dan 500.000 euro niet uitgebreid medisch gekeurd hoeft te worden, maar dat een standaard (online)gezondheidsverklaring volstaat.

4. Premievrije waarde maakt de besparing nog groter

Als je een lopende verzekering opzegt, kan er sprake zijn van een premievrije waarde. Een overlijdensrisicoverzekering kent een vaste premie. Op jongere leeftijd betaal je in principe te veel premie.

Als je de lopende verzekering voortijdig beëindigd, wordt de teveel betaalde premie gebruikt om de verzekering premievrij voort te zetten in een nieuwe overlijdensrisicoverzekering. In onderstaand voorbeeld leggen we dit verder uit.

Rekenvoorbeeld premievrije waarde

Erik heeft in 2007 een polis gesloten met een verzekerd bedrag van 400.000 euro. De polis loopt tot 2035. De premie voor deze polis bedraagt 94,32 euro per maand. Als hij deze polis beëindigt is er nog waarde in de polis en voor dat bedrag blijft hij tot 2035 verzekerd voor een bedrag van 65.000 euro.

Hij sluit een nieuwe polis voor een bedrag van 335.000 euro bij een nieuwe verzekeraar. Samen met de andere polis van 65.000 euro is hij dus weer gewoon voor 400.000 euro verzekerd.

De premie voor de nieuwe polis bedraagt 44,33 euro. Ten opzichte van zijn oude premie van 94,32 euro bespaart hij twintig jaar lang iedere maand 48 euro. Gedurende de hele looptijd is dat 11.520 euro.

Lees ook: Stop met roken in ruil voor een extra pensioen van 860 euro per maand

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit moet je weten over de nieuwste bespaartrend op TikTok

Cash stuffing of de 100-envelope challenge wordt de nieuwste bepaartrend... Lees verder ›