IEXGeld

Dossiers

Profiel

Leer van de miljonairs: zo beleggen ze

Miljonairs, hoe zijn ze nou rijk geworden? En hoe behouden ze hun welvaart? Dit zijn vragen die veel mensen bezighouden. Het leeft toch iets comfortabeler met voldoende geld op de bank. Er komen ook steeds meer onderzoeken uit die bevestigen dat geld, hoewel tot op zekere hoogte, gelukkig maakt.

Naar aanleiding van de eerstgenoemde vraag tipten we al eens vijf boeken die uit de doeken doen hoe veel miljonairs hun vermogen hebben vergaard. En het antwoord op de tweede vraag is dodelijk saai, maar belangrijk: miljonairs hebben geen geheim trucje of meesterlijke vaardigheden.

Ze zijn zuinig en ze beleggen een deel van hun geld, maar stoppen dat deel niet in exotische aandelen. Ze proberen geen hole-in-one te slaan op de aandelenmarkt.

Lees ook: Vind je je beleggingen saai? Verrassing: dat moet ook.

Heel conservatief beleggen

Miljonairs beleggen vooral zeer conservatief en dat doen ze omdat ze hun vermogen willen behouden. Rijke beleggers zitten daarom vooral in gediversifieerde beleggingsfondsen, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Spectrem Group onder vijfhonderd Amerikanen die meer dan een miljoen dollar te beleggen hebben, schrijft de Amerikaanse tv-zender CNBC.

Indexfondsen bijvoorbeeld, die volgen een index (meestal een brede mix van verschillende aandelen). De Nederlandse AEX is zo'n index. Die bestaat uit vijfentwintig grote, beursgenoteerde en vooral Nederlandse bedrijven, zoals Heineken, Shell en KPN. Als je belegt in de AEX-index volg je de beursprestaties van al die bedrijven tegelijk en dat verkleint de risico's dramatisch.

Als er bijvoorbeeld een schandaal plaatsvindt bij Heineken en de koers van het aandeel daalt flink, dan valt de AEX met veel minder procent omdat er nog vierentwintig andere bedrijven in de index zitten. Daar staat wel tegenover dat je ook minder profiteert van een koersstijging van Heineken na een kwartaal met sterke bierverkopen.

Lees ook: Beleggen: van super-actief tot super-passief: dit zijn de keuzes die je kunt maken

Moeilijk om te verslaan

Zelfs voor de meest intelligente beleggers, die jaren aan ervaring hebben en over gigantisch veel informatie beschikken, is het heel moeilijk om een index als de AEX te verslaan, ofwel een hoger rendement te behalen, door zelf aandelen te kiezen.

Dat is voor veel miljonairs een goede reden om dat niet te proberen. Bovendien is er het kostenaspect van indexbeleggen dat aanspreekt. Veel miljonairs zijn namelijk rijk geworden door zuinig te om te gaan met geld. En indexbeleggen is een relatief goedkope manier om te beleggen, bijvoorbeeld omdat je minder transactiekosten betaalt dan bij het kopen van aandelen.

Lees ook: Miljonair worden voor dummies: lees deze vijf boeken

Hole-in-one

Het wil niet zeggen dat miljonairs helemaal niet in individuele aandelen beleggen. Dat doen ze wel, maar dan alleen met een klein gedeelte van hun geld. Ze zien dit als speelgeld, bedoeld om meer risico mee te nemen, aldus Tom Wynn, directeur van eerdergenoemd onderzoeksbureau Spectrem Group.

Het onderzoeksbureau doet apart onderzoek onder beleggers met 25 miljoen dollar of meer. Dat bedrag vormt de grenslijn tussen de conservatieve beleggers die hun vermogen langzaam laten groeien, en de echte risiconemers. Boven de 25 miljoen dollar zie je meer beleggers die een hole-in-one willen slaan, zegt Wynn. "Het zijn ondernemers die al jong geld hebben verdiend door het slaan van een hole-in-one."

Maar het slaan van een hole-in-one op de beurs is statistisch gezien echt maar voor weinigen weggelegd. Dus wil je beleggen als een miljonair? Probeer dan niet de ster uit te hangen op de beurs, maar kijk eens of je - hoe saai ook - indexfondsen kunt kopen en houd dat vervolgens jaren vast.

Check ook: Rijk worden? Daar heb je maar twee dingen voor nodig.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Zetten Shell en andere energiereuzen hun zegetocht in 2023 voort?

Deze 4 aandelen springen er volgens analisten van Citi uit. Lees verder ›