IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vertel de Belastingdienst over je woninglening bij familie of eigen bedrijf

Het komt steeds vaker voor dat een hypotheek niet voor 100% via de bank loopt, maar via familie of een eigen bv.

De redenen hiervoor lopen behoorlijk uiteen. Starters krijgen de hypotheek bijvoorbeeld niet rond en regelen dit via familie. En ook zijn er altijd fiscale overwegingen om het anders te doen. Dit geldt zeker voor de directeur-grootaandeelhouder met een eigen bv.

Ik ga graag even in op de vraag of en wanneer je een opgaaf moet doen bij de Belastingdienst, als je zo'n lening bent aangegaan.

Lees ook: Een huis kopen? Misschien kun je een familiehypotheek afsluiten

Wanneer moet je opgaaf van lening doen?

Had je in of voor 2013 al een hypotheek via iemand anders of via de bv, dan hoef je in principe geen actie te ondernemen. In de volgende gevallen moet je de Belastingdienst wél van de lening op de hoogte brengen:

  • Je bent in 2014 een lening bij familie of je bv aangegaan voor de aanschaf, het onderhoud of de verbouwing van je eigen woning.

  • Je bent in 2014 gescheiden en hebt geleend om het aandeel van je partner in de woning over te kunnen nemen.

  • Je bent verhuisd en hebt voor de nieuwe woning meer geleend dan voor je oude woning.

  • Heb je een woninglening van vóór 2013 overgesloten bij familie of je eigen bv? Dan hoeft je tot het bedrag van de oude lening geen opgaaf te doen.

Je moet de opgave uiterlijk doen in januari van het jaar volgend op het jaar waarin de lening is aangegaan of gewijzigd. Mijn advies is om niet tot januari te wachten, omdat de kans dan vrij groot is dat je het vergeet. Regel het gewoon zo gauw mogelijk.

Lees ook: Let hier op als je geld leent van vrienden of familie

Wat als je de opgaaf bent vergeten?

Ben je in 2014 een lening aangegaan en heb je daarvan niet tijdig opgaaf gedaan? Dan heb je over 2014 geen renteaftrek. Was je wel op tijd, dan heb je vanaf 2015 renteaftrek.

Ben je echt alles vergeten voor je belastingaangifte over 2014, doe dan in ieder geval de opgaaf nog voordat je je aangifte inkomstenbelasting 2014 instuurt.

Check ook: Je eigen huis en de inkomstenbelasting: vijf aandachtspunten

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

3 tips om je voor te bereiden op de aanschaf van een huis

Belangrijke tip: bereid je voor op de kosten. Lees verder ›