IEXGeld

Dossiers

Profiel

Heb jij je digitale nalatenschap goed geregeld?

Bij het woord nalatenschap denk je misschien het eerst aan bezittingen en schulden die na jouw overlijden worden verdeeld onder of verhaald op je erfgenamen. Wellicht heb je in een testament laten vastleggen hoe dat moet worden geregeld.

Check ook: Heb je geen testament? Dan bepaalt het erfrecht wie wat krijgt.

Maar heb je ook wel eens aan je digitale nalatenschap gedacht? Die bestaat uit al je digitale bezittingen: foto's, video's en andere bestanden, je e-mailaccounts, profielen op social media en fora, accounts bij webwinkels, je beleggingsrekening.

Het online leven gaat gewoon door

Je online leven gaat in principe gewoon door als je er niet meer bent. Facebook en Wehkamp komen er immers niet vanzelf achter dat je bent overleden.

Zolang je accounts bestaan kun jij (of eigenlijk: kunnen je nabestaanden) post en meldingen blijven ontvangen. Dat kan best confronterend zijn.

Een ander voorbeeld: wat als je een beleggingsrekening hebt waar niemand iets van weet, maar waar nog wel een saldo op staat? Het is wel zo fijn dat je erfgenamen het tegoed kunnen opvragen en de rekening kunnen beëindigen, toch?

Lees ook: Slim: je wensen in een levenstestament vastleggen

Nabestaanden kunnen niet alles eenvoudig regelen

Je zou er van uit kunnen gaan dat je nabestaanden er zelf wel achteraan gaan als ze dat belangrijk vinden. En dat ze zorgen dat de accounts - waarvan ze het bestaan kennen, natuurlijk - worden opgeheven. Maar dat is niet in alle gevallen eenvoudig.

De Zaak schrijft bijvoorbeeld dat je, om een Twitteraccount van een overledene te kunnen verwijderen, een officiële vertaling van de overlijdensakte naar het hoofdkantoor in San Francisco moet sturen.

Een lijst van digitale bezittingen maken

Het is niet gezegd dat het overal zo lastig gaat. Maar als je dit soort dingen hoe dan ook wilt voorkomen en het je nabestaanden eenvoudiger wilt maken, zul je moeten vastleggen waar ze jouw digitale bezittingen kunnen vinden, wat de inloggevens zijn, en wat ze er mee moeten doen.

Je kunt zelf een lijst maken, eenvoudig en gratis, maar er is natuurlijk wel een kans dat-ie kwijtraakt of dat je nabestaanden later niet (meer) weten waar ze hem kunnen vinden.

In plaats daarvan kun je je wensen ook bij de notaris vastleggen, veilig in je testament. Wel moet je er rekening mee houden dat het niet makkelijk is om iets aan te passen of aan te vullen. Voor elke wijziging moet je naar de notaris (en je kunt er niet op rekenen dat hij je kosteloos helpt).

De nalatenschap in je digitale kluis

Een andere mogelijkheid is kiezen voor een initiatief als Digizeker. Het is een digitale kluis waarin je al je digitale bezittingen bewaart. Je kunt er op ieder moment bij om dingen aan te passen, te verwijderen, aan te vullen.

Dat is niet alleen handig voor je nabestaanden, maar ook als je zelf niet zo'n held bent in het onthouden en veilig bewaren van al je wachtwoorden en gegevens. Wel moet je er (maandelijks) voor betalen.

Je kluis wordt bij de notaris geregistreerd en ingeschreven in het Centraal Testamentenregister. Dit betekent dat hij sowieso naar boven als jij bent overleden. Je erfgenamen krijgen op dat moment de reservesleutel, die door de notaris is bewaard, overhandigd.

Lees ook: Slapende tegoeden, wakker worden!

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›