IEXGeld

Dossiers

Profiel

Negen manieren om meer uit je vakantie te halen

Lekker op een tropisch strand liggen met een cocktail in je hand? Je Google-speurtocht naar een mooie vakantiebestemming voor de zomer kan zo langzamerhand weer beginnen.

Je vakantieplezier begint al bij het uitzoeken van de trip en bij het bedenken welke leuke plekken je allemaal gaat bezoeken, blijkt uit onderzoek van Jeroen Nawijn van het NHTV centrum voor toerisme, schrijft MarketWatch.

Alvast wegdromen versterkt je geluksgevoel en daardoor kun je simpelweg meer uit je vakantie halen. En er zijn meer manieren om dat te doen.

Ga twee of zelfs drie keer

"Het kan zin hebben om drie kleine vakanties te nemen in plaats van één grote," zegt Sonja Lyubomirsky, auteur van The How of Happiness en professor psychologie aan de universiteit van Californië.

Dan heb je drie periodes waarin je kunt uitkijken naar je vakantie. Kun je drie kleinere tripjes niet betalen? Misschien moet je dan bezuinigen op materiële dingen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat belevenissen meer geluk brengen dan spullen.

Geef een beetje

Als we een goede daad verrichten voelen we ons beter. Je kunt dat inplannen in je vakantie, door bijvoorbeeld goede doelen te helpen die scholen of huizen opbouwen in sommige delen van de wereld.

Lees ook: Geluk kun je kopen! Dit zijn drie eenvoudige manieren.

Ga niet alleen

De tijd met vrienden en familie draagt fors bij aan het geluksgevoel. Als je een vakantie speciaal wilt maken is het misschien slim om familie mee te nemen of een ontmoeting met oude vrienden te regelen.

Geniet van het moment

Sta af en toe stil bij hoe fijn je het hebt tijdens je vakantie. Dat kan veel geluk aan je vakantie toevoegen, zegt de eerdergenoemde professer Lyubomirsky. Neem bijvoorbeeld een pauze tijdens je wandeling door de natuur of tijdens je fietstocht door New York.

Check ook: Zes tips voor een goedkopere vakantie

Werk een beetje

Door smartphones en laptops is het tegenwoordig moeilijk om aan je werk te ontsnappen. Maar het is niet slecht om af en toe wat werk te verzetten.

Je moet het dan wel goed inplannen. Neem bijvoorbeeld dertig minuten per dag de tijd om belangrijke werkmails af te handelen. Dat geeft je het gevoel dat je in control bent en het kan er voor zorgen dat je met een gerust gevoel vakantie kunt vieren.

Neem selfies

Vakantiegangers nemen veel foto's van de plek waar ze zijn, maar weinig foto's van zichzelf. En dat terwijl het het moeilijker maakt om jezelf daar, op die plek, te herinneren. Neem dus vooral selfies!

Lees ook: Veertig listige oplichtingstrucs waar je op vakantie mee te maken kunt krijgen

Niet gelijk aan het werk

Als je gelijk weer de stress van je werk instapt na je vakantie, dan verdwijnt het goede gevoel van de trip als sneeuw voor de zon.

Er zijn twee dingen die daartegen kunnen werken, aldus Jeroen Nawijn in het artikel van MarketWatch. "Ga niet gelijk na thuiskomst aan het werk," zegt hij. Dat om directe stress te voorkomen. "En trigger het vakantiegevoel door te kijken naar foto’s en souvenirs, en door over de vakantie te posten op sociale media."

Show & tell

Deel je vakantiepret met je vrienden door ze uit te nodigen voor een etentje nadat je terug bent. Dan kun je nog een keer de foto's uit de kast trekken en het geluk van de vakantie herbeleven.

Lees ook: Alleen zo is geluk te koop

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›