IEXGeld

Dossiers

Profiel

Weg met die groene aanslag!

In de wintermaanden maakt het niet zoveel uit, maar nu het lenteweer er aan komt, wil je toch van die groene aanslag op je terras af.

Heel makkelijk, je koopt een fles groeneaanslagreiniger en gaat aan de slag. Makkelijk, maar duur.

De prijs van een fles groeneaanslagreiniger varieert tussen de 3 euro en liefst 25 euro voor 1 liter, afhankelijk van het merk en hoe schadelijk het spul voor het milieu is. Hoe beter voor het milieu, hoe duurder het product.

Voor In the pocket gingen we op zoek naar een goedkoper alternatief. En in dit geval is het ook nog beter voor het milieu. Je wilt immers dat je planten de schoonmaakbeurt ook overleven.

De goedkoopste alternatieven zijn soda, groene zeep of een combinatie van die twee.

Zelf schoonmaakmiddel maken: een rekenvoorbeeld

Normaal gesproken gebruik je ongeveer 1 liter (niet kant-en-klaar) voor het schoonmaken van je terras. Kosten gemiddeld zo'n 7 euro. Met die ene liter maak je ongeveer twintig liter schoonmaakmiddel.

Ga je met groene zeep en soda aan de slag, dan heb je voor tien liter terrasreiniger vijf eetlepels soda en vijf eetlepels groene zeep nodig. Totaal voor twintig liter dus twee keer tien eetlepels.

Een zak soda kost bij Albert Heijn 0,78 euro per kilo en een pot zachte groene zeep kost rond 1 euro. Eén eetlepel is circa 15 gram. Met één zak soda kan je meer dan tien keer je terras schoonmaken en met een pot groene zeep meer dan vijf keer. Per keer: 0,08 (soda) + 0,20 (groene zeep) is 0,28 euro per schoonmaakbeurt, tegenover 7 euro met speciale groeneaanslagreiniger.

Winst: 6,72 euro per keer.

Hoe werkt het?

Je lost vijf eetlepels soda en vijf eetlepels groene zeep op in tien liter water. Giet het over je terras. Even schrobben met een harde bezem (hoeft echt niet heel lang), na een paar uur intrekken giet je er nog wat heet water overheen en schoon is je terras.

En als je toch bezig bent, neem dan meteen je meubels mee met dezelfde oplossing. Het kan zijn dat houten tuinmeubels wel iets wit uitslaan, maar dat verdwijnt na een paar regenbuien vanzelf weer.

Hoge druk

Een andere optie is de boel schoonspuiten met een hogedrukreiniger. Dat is alleen niet goed voor het behoud van je terrastegels. Het maakt ze ruw en daardoor komt er ook weer sneller groene aanslag op. Bovendien geeft dat veel meer rommel en spuit je vaak ook het zand tussen de tegels mee weg en dat is juist niet de bedoeling.

Lees ook: De wereld verbeteren èn geld besparen: de grote schoonmaak

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

7 tips om je energierekening te verlagen

De energienota gaat omlaag, maar je kunt nog meer doen om kosten te besp... Lees verder ›