IEXGeld

Dossiers

Profiel

Betalen om je spaargeld veilig te kunnen stallen - zou jij het doen?

Nog geen week nadat de Rabobank heeft verteld dat de rente op de vrij opneembare spaarrekening onder de 1% zal duiken, maakt de bank bekend dat de ict-systemen worden klaargemaakt voor een negatieve spaarrente.

Het zijn voorbereidingen om een negatieve spaarrente in rekening te kunnen brengen. Als de bank dat doet zul je als spaarder dus rente betalen in plaats van ontvangen.

De kans dat je hier als particulier mee te maken krijgt is "vooralsnog verwaarloosbaar" (aldus een Rabo-woordvoerder), maar toch, compleet ondenkbaar is het niet.

Lees ook: Wie spaart levert geld in. En het wordt er niet beter op.

De oude sok als optie

Als het er van komt, wat dan? Voor wie op zoek is naar rendement zijn er meteen wel goede alternatieven te bedenken, maar wat doe je met geld dat je dichtbij wilt houden, achter de hand, zoals je buffer? Deze mensen lijken het al wel te weten:


Natuurlijk kun je je geld van de rekening trekken en het thuis opbergen in een oude sok of stevige kluis. Maar dat heeft ook flinke nadelen: zo is het dan niet per definitie goed beschermd. Dit verhaal - over een vrouw wiens kluis werd gestolen - maakt dat goed (en pijnlijk) duidelijk.

Lees ook: 80.000 redenen waarom je geld op de bank veiliger is dan thuis

Betalen voor bescherming

Op de bank is je geld wat dat betreft een stuk veiliger. Grote kans dat je bank onder het depositogarantiestelsel valt, wat kort gezegd betekent dat je je centen netjes terugkrijgt als de bank bijvoorbeeld failliet gaat. In het geval van negatieve rente moet je voor die veiligheid en garantie gaan betalen, daar komt het eigenlijk op neer.

Nederland zou er trouwens geen primeur in hebben. In bijvoorbeeld Zwitserland en Duitsland is betalen om je geld bij de bank te kunnen stallen beslist niet ongewoon. Het heeft daar overigens niet tot enorme geldopnames geleid.

Wat zou jij doen? Zou je de negatieve rente slikken, in ruil voor veiligheid, of bewaar je je geld toch liever thuis (check dit dan eens)? We zijn benieuwd - laat het weten in de reacties hieronder.

Check ook: Geld verdienen met sparen: vergeet het maar

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 24 augustus 2016 21:48 0
    In feite betaal je in sommige gevallen al om je spaargeld te stallen. Als je een klein bedrag spaart van paar duizend euro, wat voor een groot deel van Nederland geldt, dan zijn de kosten bij sommige banken al hoger dan de rente die je ontvangt. Zie voor een voorbeeld van kosten vs. spaarrente berekening dit artikel: www.savepig.nl/nieuws/spaarbedrog/

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

4 manieren om een waardeloze belegger te worden

Als je niet weet hoe je je doelen moet bereiken, is het soms handig te b... Lees verder ›