IEXGeld

Dossiers

Profiel

Liever een codicil dan een testament? Er zijn voor- en nadelen.

Heb je wel eens bedacht wie jouw spullen krijgt na jouw overlijden? En heb je er al eens iets over op papier gezet? Als je bij leven niks regelt wordt je nalatenschap volgens de wet verdeeld. Dat gaat via het versterferfrecht.

Lees ook: Heb je geen testament? Dan bepaalt het erfrecht wie wat krijgt.

Testament versus codicil

Wil je dat niet, dan zul je actie moeten ondernemen. Je kunt dan bijvoorbeeld een testament op laten stellen bij de notaris. Daarin wordt vastgelegd wie jouw erfgenamen zijn en wat zij precies van je krijgen. Dit heet het testamentair erfrecht.

Maar er is ook nog een tussenweg: een codicil schrijven. En dat is gratis, in tegenstelling tot een testament laten maken. Mooi - daar de voorkeur maar aan geven, dus? Check eerst de voor- en nadelen - je vindt ze hieronder - en bedenk dan of het iets voor je is.

Check ook: Interview: "Dankbaar dat hij tijdens zijn leven al had stilgestaan bij zijn dood."

De voordelen van een codicil

  1. Voor een codicil hoef je niet naar de notaris, waar je zo een paar honderd euro zou moeten betalen. Sterker nog: je kunt - of eigenlijk: moet! - het zelf schrijven. Een codicil is tegelijkertijd net zo rechtsgeldig als een testament.

    Je codicil moet dan overigens wel handgeschreven zijn en je moet het document voorzien van een handtekening en datum, schrijft Erfwijzer. Alleen het origineel is geldig.

  2. Je kunt je wensen heel eenvoudig aanpassen, een nieuw codicil is zo gemaakt.

  3. In een codicil kun je, behalve opnoemen wie wat moet krijgen als je bent overleden, ook aangeven hoe je uitvaart er uit moet komen te zien.

De nadelen van een codicil

  1. In een codicil kun je noteren welke spullen er naar wie toe moeten na jouw overlijden, maar je kunt er geen geldbedragen of onroerend goed in verdelen, zegt Geld&Recht.

    Het biedt dus minder mogelijkheden dan een testament. Ook kun je in een codicil geen executeur aanwijzen. Een executeur is iemand die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de erfenis.

  2. Je codicil ligt nergens vast, het zou kwijt kunnen raken. Je moet zelf goed bewaren én je erfgenamen laten weten dat er een codicil is en waar ze het kunnen vinden.

  3. Er is geen notaris die zicht op je codicil heeft. Daardoor kunnen je erfgenamen, in het ergste geval, doen alsof ze niet weten dat er een codicil is. Bijvoorbeeld als ze het niet eens zijn met de inhoud ervan.

Codicil bij je testament

Dus, in het kort: niet alles is met een codicil te regelen. Maar als je graag iets op papier wilt hebben, dan is het beter om een codicil te schrijven dan helemaal niets te regelen.

Overigens hoeft het één het ander niet uit te sluiten. In dagblad Metro vertelt nalatenschapsmakelaar Hans de Vries dat een codicil een aanvulling op een testament kan zijn.

Eén waarin je zaken omschrijft waarop je later misschien nog eens terug wilt komen - dat is immers zo eenvoudig bij een codicil. Je kunt de notaris vragen om het codicil bij je testament te bewaren. Hier vind je een voorbeeldcodicil.

Lees ook: Stappenplan: een testament opstellen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›