IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beste belegger, opgelet: zorg dat je deze fouten niet maakt

Het doet het prima op verjaardagsfeestjes: zeggen dat je honderden of zelfs duizenden euro's hebt verdiend met een forse stijging van de Nederlandse AEX-index. In die index zitten de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Het is natuurlijk heel fijn als blijkt dat het goed gaat met je beleggingsportefeuille. Een probleem is wel dat beleggers soms gaan denken dat ze erg slim zijn als ze hun aandelen zien stijgen, en daardoor overmoedig worden.

Hoe goed het ook gaat (of lijkt te gaan), het is altijd van belang om je hoofd koel te houden. Aan hoogmoed, bijvoorbeeld, heb je niks. The Wall Street Journal zette deze en een aantal andere fouten op een rij - daar kunnen veel beleggers wat van leren.

Lees ook: Vind je je beleggingen saai? Verrassing: dat moet ook

Zeker van je zaak zijn

Als je denkt dat je weet wat een bepaald aandeel of de markt gaat doen, dan krijg je daar spijt van. Er bestaat geen zekerheid op de aandelenmarkt, hoogstens waarschijnlijkheid. Je kunt in elk geval beter iemand vertrouwen die zegt dat er een kans is dat de markt stijgt, dan iemand die het garandeert.

Denken dat resultaten uit het verleden een garantie bieden voor de toekomst

Mensen willen graag voorspellen. De makkelijkste en meest gemaakte voorspelling is dat de toekomst op de recente geschiedenis zal lijken.

Nadat aandelen gestegen zijn denken beleggers soms dat ze vast zullen blijven stijgen. Als aandelen dalen, zoals in 2008, dan extrapoleren die beleggers dat en voorspellen ze dat ze verder dalen.

Dit kan voor een tijdje werken, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat het daadwerkelijk zo zal zijn. Resultaten uit het verleden bieden écht geen garantie voor de toekomst.

Jezelf slimmer voelen als de markt stijgt

Iedereen houdt van stijgende markten, omdat je dan geld kunt verdienen zonder al te veel moeite te hoeven doen. Maar dat gevoel kan gevaarlijk zijn, want het kan je zelfvertrouwen sneller laten toenemen dan je vaardigheid.

Als je het de laatste vijf jaar goed hebt gedaan op de aandelenmarkt, dan is dat - eerlijk is eerlijk - niet eens zo heel bijzonder. Je bent niet de enige die mooie rendementen heeft gemaakt. De échte test voor een belegger is kijken hoe je reageert in een tijd van paniek en dalende koersen.

Jezelf slachtoffer voelen na een keiharde koersval

Na elke forse daling van de aandelenkoersen begint het wijzen met de vingers. Het is makkelijk om anderen te schuld te geven. De realiteit is echter dat iedereen die aandelen koopt zelf tekent voor iets dat een historie van crashes, terugtrekkingen en negativiteit heeft. Het is de norm.

Hoe meer je je slachtoffer voelt na een koersdaling, des te groter de kans is dat je niet leert hoe normaal en onvermijdelijk deze dalingen zijn. Het devies is dus: leer meer en klaag minder.

Ongeduldig zijn

Beleggen vereist, meer dan wat dan ook, geduld en discipline. Maar de beurs trekt vaak ongeduldige en impulsieve mensen aan.

Markten produceren over het algemeen sterke langetermijnrendementen. Veel beleggers willen die rendementen echter snel binnenharken. Dat zorgt misschien wel voor meer ellende en berouw dan al het andere in de beleggingswereld. Geduldig zijn en je beleggingshorizon verlengen is een van de beste dingen die je kunt doen om je rendement te verbeteren.

Lees ook: Rijk worden? Daar heb je maar twee dingen voor nodig

Je zorgen maken om dingen waar je geen invloed op hebt

Je hebt geen controle over wat de volgende stap van de centrale banken is, wie de volgende verkiezingen wint, of een bedrijf voldoet aan winstverwachtingen. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Je hebt wel controle over je eigen verwachtingen, het kiezen van aandelen, je reacties op marktschommelingen en naar wie je luistert voor financieel advies. Gebruik je tijd en energie voor deze laatstgenoemde dingen, niet voor de eerste.

Weigeren om je mening te veranderen als de feiten veranderen

In financiële tv-programma's word je steeds opnieuw uitgenodigd als je zelfverzekerd en consistent bent.

De analist die niet bang is om ik weet het niet of ik heb mijn voorspelling gewijzigd nu de informatie is veranderd te zeggen, daarentegen, zal waarschijnlijk nooit populair worden. Maar hij of zij is wel de persoon waar je naar moet luisteren.

Lees ook: Ken jezelf: de tien meest gemaakte beleggersfouten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›