IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ga je een woning bezichtigen? Dit is wat je moet doen.

Je kunt op internet of via een folder redelijk kennis maken met een te koop staande woning. Maar op basis van de dingen die je dan ziet en leest kun je nooit bepalen of het huis écht iets voor je is.

Dat kan pas als je er zelf bent geweest. Ben je daadwerkelijk geïnteresseerd, dan moet je de verkoopmakelaar bellen om een bezichtiging te plannen.

Afspraak gemaakt? Dan wil je natuurlijk weten hoe je de boel straks zo goed mogelijk kunt bekijken en beoordelen. Dit moet je doen.

Bereid de bezichtiging voor

Ga er niet blanco naartoe: bereid de bezichtiging goed voor. Bedenk vooraf waar het huis aan moet voldoen.

Ga ook na of er dingen zijn die voor jou juist een reden zouden zijn om het huis niet te willen - bijvoorbeeld als blijkt dat bepaalde zaken ingrijpend moeten worden verbouwd. Als die er inderdaad zijn, betekent dat niet dat je het huis per definitie niet moet kopen, maar het is wel goed dit in je overweging mee te nemen.

Download een checklist die je mee kunt nemen naar de bezichtiging. Bijvoorbeeld deze, of deze van Vereniging Eigen Huis. Je zult zien dat je zeker niet alleen moet letten op makkelijk zichtbare zaken als kozijnen, de vloer of de indeling van de woning en het aantal kamers. Ook isolatie en ventilatie verdienen aandacht.

En regel dat er iemand met je meegaat; óók als je de woning in je eentje wilt kopen.

Check de woning van kruipruimte tot zolder

Eenmaal binnen? Bekijk het huis van kruipruimte tot zolder, met je checklist in de hand. Sla geen kamers over, check ook inbouwkasten. Misschien wordt het jouw eigen huis; je moet alles gezien hebben, zodat je precies weet wat je koopt. 

Ga na of je buitengeluiden hoort als je binnen staat. En laat degene die met je mee is praten in de ene kamer, terwijl je zelf in de ruimte ernaast staat. Is het gehorig?

Bekijk alle apparatuur - ben je tevreden over de staat waarin het verkeert? Onderzoek ook waar stopcontacten en andere aansluitingen zitten. Let op dit soort details: ze kunnen belangrijk zijn als je het huis wilt gaan inrichten.

Bekijk ook de buitenkant van het huis

Ook niet onbelangrijk: hoe ziet het huis er aan de buitenkant uit? De hypotheekwebsite EyeOpen zet een paar aandachtspunten op een rij - zie hieronder.

  • Zijn de kozijnen in goede staat?
  • Is het dak in orde en zit het houtwerk goed in de verf?
  • Is de tuin of het dakterras verzorgd?
  • Hoe is de buitenruimte gelegen ten opzichte van de zon?
  • Heb je privacy of moet je de hele zomer tegen de buren aankijken?

Ga op onderzoek uit in de buurt

Check niet alleen alle hoeken en kieren van het huis, maar bekijk ook de omgeving. Wandel door de wijk - voel je je daar op je gemak? Sluit het aan bij jouw smaak? Kun je je auto er makkelijk kwijt en moet je daarvoor betalen of niet?

Kijk ook of er voorzieningen in de buurt zijn en of deze aan jouw wensen voldoen. Misschien stel je het op prijs dat je lopend naar de supermarkt en sportschool kunt of dat er scholen in de buurt zitten. Of wellicht wil je juist graag zoveel mogelijk natuur om je heen.

Het kan ook verstandig zijn gewoon eens bij de buren aan te bellen. Zij kunnen je vast van alles over de buurt vertellen. Bovendien leer je ze dan gelijk - een beetje - kennen.

Plan een tweede bezichtiging

Vaak kun je een huis een tweede keer komen bezichtigen. Vraag tijdens die eerste bezichtiging meteen of een tweede bezoekje daadwerkelijk mogelijk is.

Hypotheekadviseur en IEX-columnist Jos Koets schreef al eens, hier op IEXGeld: "Een woning kopen na slechts één bezichtiging is onverstandig. Je kan het huis nooit in één keer goed bekijken. Het is daarom verstandig om een aantal keer te gaan kijken. Is de woning bij slecht weer ook nog zo leuk?"

Tot slot: je kunt ook een bouwkundige keuring laten doen. Vooral als het geen nieuwbouwhuis betreft kan dit een slimme zet zijn. Een expert weet precies waar hij moet kijken - bijvoorbeeld op het gebied van fundering, draagconstructie en het dak. Houd er wel rekening mee dat dit geld kost.

Lees ook: Stappenplan: zo koop je een huis

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›