IEXGeld

Dossiers

Profiel

Schenking ontvangen? Regel je belastingaangifte vóór 1 maart

Van 1 maart tot eind april kun je je aangifte inkomstenbelasting regelen. Maar er zijn ook zaken die je aan moet geven buiten die periode om.

Een schenking bijvoorbeeld. Als je vorig jaar - in 2014 dus - een schenking hebt gekregen, moet je in principe vóór 1 maart van dit jaar aangifte doen. Dit staat los van je aangifte inkomstenbelasting.

Lees ook: Checklist: hoeveel kan ik belastingvrij schenken?

Wel of geen jaarlijkse vrijstelling?

Het gaat dan specifiek om een schenking die niet binnen een jaarlijkse vrijstelling valt. Daarover hoef je geen schenkbelasting te betalen en je hoeft die schenking ook niet aan te geven.

De jaarlijkse vrijstellingen zijn als volgt:

  • Een schenking van je ouder(s) van maximaal 5.277 euro.
  • Een schenking van iemand anders van maximaal 2.111 euro. Dit is de algemene vrijstelling.

Alle andere schenkingen moet je aangeven. Oók als bij de schenking gebruik is gemaakt van de eenmalige verhoogde vrijstelling of de tijdelijk verruimde vrijstelling van 100.000 euro.

De aangifte regelen

Je kunt je aangifte regelen via het formulier aangifte schenkbelasting van de Belastingdienst. Als je dit formulier niet hebt ontvangen, kun je het zelf downloaden.

Op het formulier geef je aan van wie je wat hebt gekregen. De Belastingdienst berekent dan wat er betaald moet worden en stuurt je een aanslag (die je vervolgens binnen zes weken moet betalen).

Natuurlijk kun je zelf voor die tijd alvast een berekening maken; dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Gebruik dan bijvoorbeeld deze rekentool.

Netto schenking? Meer belasting

Als ontvanger ben je in principe verantwoordelijk voor het doen van de aangifte. De schenker hoeft alleen aangifte te doen als hij of zij het formulier aangifte schenkbelasting zelf (ook) heeft ontvangen. Jullie mogen de aangifte dan samen op één formulier doen.

Dit moet bijvoorbeeld als de schenker de belasting voor jou wil betalen. Er is dan sprake van een netto schenking - ook wel vrij van recht genoemd. De aanslag komt nog steeds op jouw naam te staan, maar de schenker betaalt.

Je moet er rekening mee houden dat er in dit geval méér belasting wordt betaald. De Belastingdienst ziet het betalen van de belasting namelijk ook weer als een schenking.

Lees ook: Let op: soms moet je erfbelasting betalen over een schenking

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Reis geannuleerd: Moet ik een voucher accepteren?

Wie een voucher kiest staat bij een faillissement van de luchtvaartmaats... Lees verder ›