IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doe je klussen in huis in de winter

Trek warme kleren aan en zet je verwarming een paar graden lager om te besparen op je energierekening. Logisch. Maar heb je er wel eens over nagedacht om de grotere klussen in huis 's winters te doen? De grote schoonmaak bijvoorbeeld hou je volgens traditie in het voorjaar, maar waarom zou je het niet een maand eerder plannen op een mooie winterdag?

Door de fysieke inspanning kan de verwarming namelijk nog wat lager. De thermostaat 1 graad lager zetten levert al zo'n 6% aan energiebesparing op, 2 graden lager dus al 12%. Het gaat hier natuurlijk niet om een structurele besparing, maar stel dat je vier dagen in februari gebruikt om op te ruimen en te klussen en dan de verwarming 2 of 3 graden lager zet dan je normaal doet. Hoeveel levert dat dan op?

Volgens Milieucentraal verbruikt een gemiddeld gezin voor zo’n 800 euro aan gas voor het verwarmen van hun woning. Dat is ongeveer 2,19 euro per dag. De verwarming standaard 1 graad lager levert 80 euro per jaar op. Dat is 0,22 euro per dag. Dus als je vier dagen lang de verwarming 2 of 3 graden lager zet, bespaar je 1,75 tot 2,65 euro.

Lees ook: Vijf tip om te besparen op je stookkosten

Wat kan je als het buiten koud is makkelijk binnen doen?

 • De koelkast en vriezer schoonmaken (extra voordeel is dat je de inhoud van de vriezer gewoon even buiten kan zetten zonder dat het ontdooit).
 • Keukenkastjes uitmesten, de oven en afzuigkap eens goed schoonmaken.
 • De slaapkamer (logeerkamer, gang, trap) opnieuw schilderen.
 • De berging en alle kledingkasten opruimen.
 • Matrassen keren en schoonmaken.
 • De indeling van je woon- of slaapkamer veranderen.

Check ook: Efficiënt koelen en vriezen

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. bergen333 5 februari 2015 14:44 0
  Een besparing van 1,75 tot 2,65 euro. OMG, tis toch niet waar he?!
  Wat dacht u van 4 maanden overwinteren op de Canarische eilanden? Hoeft de verwarming de hele winter niet aan. Zo ken ik nog wel 100 tips.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Laatste Sintinkopen doen? Zo scoor je de beste deals

Wees alert voor pakjes van buiten de EU, stroop Marktplaats af, time je ... Lees verder ›