IEXGeld

Dossiers

Profiel

Miljonair worden voor dummies: lees deze vijf boeken

Als we het over rijken hebben denken we vaak aan loeisnelle sportwagens, huizen als kastelen en glimmende juwelen. Op de voormalige Miljonairs Fair, nu Masters of Lxry, doen de welgestelden altijd hun best om de show te stelen met bijvoorbeeld een forse Rolex of de nieuwe borstpartij van de geliefde.

Dat is alleen niet bepaald hoe de meeste rijken zijn. Want hun leven is veel minder flitsend, zeg maar gerust: saai. De gemiddelde miljonair rijdt in een auto die twee jaar oud is en vooral Toyota’s, Honda’s en Ford’s zijn favoriet. Net als bij niet-miljonairs het geval is. Dat zegt Dave Ramsey in zijn boek The Total Money Makeover.

Lees ook: In Londen vind je de meeste miljonairs ter wereld

Een nieuwe auto verliest 60% van zijn waarde in de eerste vier jaar. Miljonairs houden er niet van om zoveel verlies te maken op een deal, betoogt Ramsey. Daarom kopen zij tweedehands wagens. En die betalen ze cash, omdat kopen op afbetaling duur is.

De gemiddelde miljonair is namelijk zuinig en koopt zijn spijkerbroek bij een degelijke winkel in de aanbieding, blijkt uit onderzoek naar het gedrag van miljonairs, dat Thomas Stanley en William Danko deden voor hun boek The Millionaire Next Door. Ze schrijven dat miljonairs vroeg beginnen met het verdienen van geld en met beleggen. Beleggen doen zij bijvoorbeeld in fondsen en indexen, of ze richten zich op dividend.

Lees ook: Rijk worden? Daar heb je maar twee dingen voor nodig

Financieel onafhankelijk worden: vijf boeken

De auteurs van de twee bovenstaande boeken hebben nog veel meer onderzocht en beschreven. Een prima reden om hun schrijfwerk een keer op je leeslijst te zetten.

En lezen is trouwens sowieso belangrijk voor succes in je leven, schreven we eerder al eens: 80% van de succesvolle mensen leest regelmatig met educatieve of professionele redenen. Daarom: hieronder vijf boeken die je elk op een andere manier helpen om financieel onafhankelijk te worden - The Total Money Makeover en The Millionaire Next Door inbegrepen.

Rijke pa, arme pa

Wat leren rijke ouders hun kinderen, dat andere ouders niet doen? Bijvoorbeeld dat in plaats van te werken voor loon, het slimmer is om vastgoed te kopen en dat te verhuren of een bedrijf te starten, zet de schrijver van dit boek, Robert Kiyosaki, uiteen.

Het boek is miljoenen malen verkocht en was een New York Times-bestseller. Kiyosaki geeft in dit boek overigens wel investeringsadvies dat als zeer risicovol gezien mag worden en daarom misschien niet letterlijk gevolgd moet worden.

The Total Money Makeover

Dit is geen get-rich-quick-boek, zoals de schrijver, Dave Ramsey, het zelf zegt. Zijn voornaamste boodschap: ga geen schulden aan en betaal zoveel mogelijk cash; een hypotheek voor een huis tolereert hij nog net.

In het boek staan zeven stappen voor financiële fitness. In die stappen vertelt hij onder andere dat je een flinke noodbuffer aan moet leggen voor onvoorziene uitgaven én dat je je schulden zo snel mogelijk af moet betalen.

Het miljonairsbrein ontrafeld

Laatst bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat een kind uit uitkeringsgezin later ook vaak een uitkering heeft. Dat is ook de boodschap van dit boek: "arme mensen denken vaak als armen, en als je rijk bent dan komt dat doordat je denkt dat je rijk bent."

Armere ouders geven een wereldbeeld aan hun kinderen dat het onmogelijk maakt om rijkdom te vergaren, vindt de auteur, Harv Eker. Maar het is niet te laat: begin met het denken als een succesvolle zakenman.

The Millionaire Next Door

De auteurs van het boek hebben twintig jaar lang Amerikaanse huishoudens met meer dan een miljoen dollar op de bank geïnterviewd.

Daardoor kwamen ze er achter dat miljonairs vooral zuinig leven en goed op het geld passen door onder andere een deel van het gespaarde geld te beleggen. Ook vinden ze financiële onafhankelijkheid belangrijker dan het laten zien dat je geld hebt met allerhande consumptiegoederen.

The Richest Man in Babylon

Dit is een klassiek boek uit 1920 dat nog steeds relevant is. Het heeft veel beleggers geholpen hun persoonlijke financiën op orde te krijgen.

De schrijver praat over een paar principes die belangrijk zijn om financieel onafhankelijk te worden. Minder geld uitgeven dan er binnen komt, en dat geld beleggen. Maar, zo schrijft hij ook: let bij beleggen op de kosten én pas op voor gouden tips van adviseurs.

Lees ook: Ga je beleggen, let dan op kosten. Alles wat je uitgeeft, beleg je niet.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›