IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nooit meer te veel betalen voor parkeren

Meestal weet je als je ergens parkeert niet precies hoe veel tijd je nodig hebt. Voor de zekerheid gooi jij maar een paar extra euro's in de parkeermeter. Je wil immers geen parkeerbon.

Toch is dat zonde van je geld. Heb je wel eens uitgerekend hoeveel je in de afgelopen vier maanden te veel hebt betaald aan parkeerkosten? 

Ja kan besluiten om nooit meer op straat te parkeren en altijd een parkeergarage te pakken. Het idee is goed, je betaalt achteraf voor de tijd dat je hebt geparkeerd. Maar parkeergarages zijn vaak duurder dan parkeren op straat en ze werken vaak ook in hele of halve uren. Dus als je 35 minuten hebt geparkeerd betaal je wel vaak voor twee keer een half uur.

Eigenlijk dus een heel slecht idee.

Mobiel parkeren

Slimmer én goedkoper is het om een parkeerapp te installeren en voortaan mobiel te gaan parkeren. Het werkt heel makkelijk:

Je opent een rekening bij een aanbieder van mobiel parkeren (YellowBrick of ParkMobile bijvoorbeeld). Check wel eerst even of het werkt in de steden waar je regelmatig parkeert. Als je ergens parkeert start je de teller en als je weer vertrekt zet je 'm weer op stop.

Eens per week (of per maand) betaal je achteraf je daadwerkelijk gemaakte parkeerkosten.

Een controleur ziet in de meeste gevallen aan je nummerbord of je hebt betaald. In sommige steden en bij sommige aanbieders heb je een extra parkeerkaart nodig. 

De kosten

Maar er zijn wel weer extra kosten aan mobiel parkeren verbonden. Tussen de 0,25 en 0,34 per transactie en sommige aanbieders vragen eenmalige registratiekosten van rond de 10 euro.

Is het het waard? 

Stel je parkeert één keer per week een paar uur voor vier euro per uur. Gemiddeld betaal je een euro te veel per keer, is vier euro per maand. Trek daar de gemiddelde transactiekosten van 0,30 per keer (1,20 euro per maand) van af. En je besparing is in dit geval 2,80 euro per maand.

Vraagt jouw aanbieder nog registratiekosten, dan duurt het in dit voorbeeld vier maanden voor je die er ook uit hebt. Maar daarna kan je elke keer dat je parkeert gaan besparen. 

Minder stress

Naast de financiële winst is er ook veel emotionele winst te behalen met mobiel parkeren. Nooit meer tussentijds de parkeerautomaat bij hoeven vullen. Nooit meer stress omdat je eigenlijk al over je parkeertijd heen bent. Nooit meer zoeken naar een parkeerautomaat waar je nog wel met muntjes kan betalen...

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›