IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ineens heb je een echte Jan Steen in handen. Profiteert de Belastingdienst mee?

En dan heb je ineens een echte Jan Steen in handen:

Het jonge koppel kocht afgelopen Koningsdag een klein schilderijtje - van vijf bij twaalf centimeter - op de vrijmarkt in Alkmaar. Vijf euro betaalden ze ervoor.

Nu blijkt, na taxatie, dat het werk heel waarschijnlijk gemaakt is door schilder Jan Steen. Taxateur Jeroen Zoetmulder van Houtwyck Taxaties - die bovenstaande foto heeft genomen - denkt dat het misschien wel 20.000 euro waard is.

Een grote verrassing natuurlijk, een plezierige ook. Maar dan is een goede vraag: profiteert de Belastingdienst mee van deze 'vondst'? Moet je vermogensrendementsheffing (1,2%, bezittingen in box 3) betalen over de kunstobjecten die je in je bezit hebt?

Belastingvrijstelling voor kunst

Nou nee, niet altijd. Je kunt een vrijstelling krijgen, zo valt te lezen op het blog van Evi van Lanschot. De Belastingdienst geeft deze vrijstelling wanneer je kunstobjecten niet als belegging zijn bedoeld. Evi noemt vijf zaken om op te letten:

  1. Je kunstobject mag niet hoofdzakelijk - voor ten minste 70% - als belegging dienen. Het gaat er vooral om dat je persoonlijk geniet van je kunst en dat je het niet in een kluis bewaart met als doel het later met winst te verkopen.

  2. De vrijstelling geldt enkel als het kunstobject volledig van jou is en je ook het hele belang hebt bij een - eventuele - waardeontwikkeling.

  3. Je mag je kunst tijdelijk in bruikleen geven aan een museum of voor culturele of wetenschappelijke doeleinden.

  4. Als je de kunst eind december koopt of anderszins in bezit krijgt en het vlak na de peildatum in het nieuwe jaar weer verkoopt, dan vindt de Belastingdienst een vrijstelling onterecht.

  5. Je hoeft de vrijstelling niet zelf te regelen of aan te vragen. De Belastingdienst moet aantonen dat jouw kunst als belegging dient en heeft dus de bewijslast ervan.

Als je je kunst wel als belegging wilt gebruiken, dan moet je de waarde ervan bij je inkomstenbelasting opgeven als bezitting in box 3. En dan betaal je er dus 1,2% vermogensrendementsheffing over.

Lees ook: Saldosjoemelaars, let op: je geld tijdelijk laten verdwijnen is geen goed idee

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deze aandelen zijn favoriet bij Nederlandse beleggers

Naast grote chip- en techfondsen stond er afgelopen maand ook een wat kl... Lees verder ›