IEXGeld

Dossiers

Profiel

Prijs en waarde zijn niet hetzelfde (en negen andere opvattingen van Warren Buffett)

Wonderbelegger Warren Buffett (1930) wordt gezien als de paus van de financiële wereld. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn bedrijf Berkshire Hathaway is daarmee een soort bedevaartsoord voor beleggers.

Het orakel van Omaha, zoals hij ook wel wordt genoemd, is onder andere geliefd onder beleggers omdat hij - ondanks zijn gigantische succes als belegger en zijn reusachtige rijkdom - zo gewoon is gebleven.

Hij woont nog altijd in het huis dat hij in 1985 voor 31.500 dollar kocht en hij praat in gewone mensentaal. Maar in die taal zegt hij wel heel interessante dingen. En die willen we graag met je delen. Zie hier: tien quotes van Buffett, uit jaarverslagen en uit interviews, op een rij.

1. Het kopen van een aandeel gaat over meer dan alleen de prijs

"Het is veel beter om een geweldig bedrijf te kopen voor een redelijke prijs, dan een redelijk bedrijf voor een geweldige prijs." Uit het Berkshire Hathaway-jaarverslag, 1989.

2. Je hoeft geen genie te zijn om goed te kunnen beleggen

Citaat uit het boek Warren Buffett Speaks: "Je hoeft geen raketgeleerde te zijn. Beleggen is geen spel waarbij de man met een iq van 160 de man met een iq van 130 verslaat."

3. Maar: je moet de beginselen wel snappen

"Om succesvol te kunnen beleggen hoef je niets te snappen van bèta, efficiënte markten, moderne portfolio-theorieën, opties of opkomende markten. Het is misschien wel beter om niks van die dingen af te weten." Aldus Buffett in zijn jaarverslag uit 1996.

En ook: "Beleggingsstudenten hebben slechts twee goede cursussen nodig: hoe ze een bedrijf moeten waarderen en hoe ze over marktprijzen moeten denken."

4. Houd altijd contant geld aan

"Ik heb mezelf voorgenomen om Berkshire te runnen met een ruime voorraad cash. We willen nooit hoeven rekenen op de vriendelijkheid van vreemden om aan de verplichtingen van morgen te kunnen voldoen." Uit het jaarverslag van Berkshire Hathaway, 2008.

5. De beste tijd om aandelen te kopen is wanneer het bedrijf in de problemen komt, want dan kun je het waarschijnlijk met korting kopen

Gelezen in Businessweek: "Het beste wat ons overkomt is wanneer een fantastisch bedrijf tijdelijk in problemen raakt. We willen die aandelen kopen wanneer ze op de operatietafel liggen."

6. Laat je niet om de tuin leiden door dat euforische gevoel dat je krijgt van koersstijgingen

"De lijn die beleggen scheidt van speculatie is nooit echt duidelijk, maar wordt nog onduidelijker wanneer een belegger recent koersstijgingen heeft meegemaakt. Niets verandert de rationaliteit zo, als grote doses gemakkelijk verkregen geld." Uit het Berkshire Hathaway-jaarverslag van 2000.

7. Denk lange termijn

Gezien in het Berkshire Hathaway-jaarverslag uit 1996: "Je doel als belegger zou moeten zijn om tegen een goede prijs een deel te kopen van een makkelijk te begrijpen bedrijf, waarvan de verdiensten bijna zeker hoger zijn over vijf, tien en twintig jaar. Na zoveel tijd kom je alleen een paar bedrijven tegen die aan die standaarden voldoen. Dus wanneer je een bedrijf tegenkomt dat aan die kwalificaties voldoet, koop daar dan een belangrijk aandeel in."

Plus: "Je moet ook de verleiding weerstaan om van je strategie af te wijken: als je niet bereid bent om het aandeel tien jaar vast te houden, denk er dan al helemaal niet aan om het tien minuten te bezitten. Stel een portfolio van bedrijven samen die steeds meer winsten genereren over de jaren. Dan groeit de marktwaarde van je portfolio ook."

8. Voor altijd is een goede periode om een aandeel vast te houden

Nog een uit een jaarverslag (1988): "Wanneer we aandelen bezitten van bedrijven met een fantastische leiding, dan is onze favoriete tijd om het aandeel vast te houden: voor altijd."

9. Wees hebberig wanneer anderen bang zijn

"Als belegger moet je je bedenken dat opwinding en kosten je vijanden zijn. En als beleggers het kopen van aandelen graag timen, dan moeten ze bang zijn wanneer anderen hebberig zijn, en hebberig wanneer anderen bang zijn." Uit het jaarverslag van Berkshire Hathaway, 2004.

10. Prijs en waarde zijn niet hetzelfde

Buffett: "Lang geleden leerde Ben Graham (een Amerikaanse investeerder en econoom, red) mij het volgende: prijs is wat je betaalt en waarde is wat je krijgt. Of we nou over sokken of aandelen praten, ik houd ervan om kwaliteit te kopen wanneer het afgeprijsd is."

Lees ook: Beleggen voor later: dividend is your friend

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?

Wie denkt dat beleggen een rationeel proces is, heeft het mis. Deze fout... Lees verder ›