IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit kun je leren van de financiële fouten van oud-voetballers

Ondanks de miljoenensalarissen die ze tijdens hun loopbaan binnen harken, gaat 60% van de professionele voetballers in Engeland na hun actieve loopbaan failliet. Dat concludeert Xpro, een liefdadigheidsinstelling die ex-voetballers helpt na hun loopbaan.

In Nederland zijn er ook veel gevallen bekend van voetballers die hun geld niet optimaal beheren nadat ze hun voetbalschoenen hebben opgehangen. Er is een aantal fouten die de zwaar betaalde sporters maken - en daar kun jij ook van leren.

Slecht financieel advies

Een gemene deler bij failliete voetballers is dat ze bankroet zijn geraakt door slecht financieel advies. Een goed voorbeeld daarvan is Johan Cruijff. De beste voetballer die Nederland ooit heeft gekend stopte eind jaren zeventig met voetballen en begon met een vriend in Barcelona een varkensfokkerij en wijnhandel.

Die vriend bleek een louche zakenman en Cruijff ging de boot in voor 6 miljoen gulden. Om zijn schulden te kunnen betalen moest hij nog een aantal jaren in Amerika voetballen.

Maar Cruijff kan zich troosten met de gedachte dat zijn grootste vijand in het Nederlandse voetbal, Louis van Gaal, zich ook heeft ingelaten met slechte adviseurs. De huidige coach van Manchester United heeft namelijk miljoenen euro’s geïnvesteerd in het beleggingsfonds van zwengelaar Bernard Madoff, dat een gigantisch piramidespel bleek te zijn.

Een goede financieel adviseur, die niet op je geld uit is, is dus belangrijk. We schreven al eens over het uitkiezen ervan. Vraag je potentiële raadgever bijvoorbeeld of je een voorbeeld van een financieel plan kunt inzien, wat zijn aanpak is, hoeveel contact hij met zijn klanten heeft en waarom je juist hem zou moeten kiezen. En: kijk of de adviseur echt geïnteresseerd is in jou of dat hij alleen maar over zichzelf praat.

Lees ook: Welke financieel adviseur past bij jou?

Een scheiding

De atleten aan de andere kant van de oceaan hadden dat soort vragen ook aan hun adviseur moeten stellen. In de Verenigde Staten raakt namelijk 78% van de professionele American Football-spelers failliet, of belandt in financiële stress binnen twee jaar nadat ze stoppen. Dat komt naar voren in een rapport uit 2009.

En dat terwijl die mensen gemiddeld 1,9 miljoen dollar per jaar verdienen. Professionele basketbalspelers verdienen nog beter met gemiddeld 5,15 miljoen dollar per jaar, maar daarvan gaat 60% failliet, vijf jaar nadat ze gestopt zijn. Britse premier league-voetballers verdienen gemiddeld bijna 3 miljoen euro per jaar en Nederlandse Eredivisiespelers krijgen gemiddeld bijna 3 ton.

Wat Europese voetballers met Amerikaanse atleten gemeen hebben, is dat ze vaak scheiden na de actieve loopbaan. En dat kan flink in de papieren lopen. Eén op de drie Engelse voetballers scheidt binnen een jaar nadat ze een punt achter hun carrière hebben gezet, blijkt uit cijfers van Xpro.

Aan de rand van de afgrond

Het meest opmerkelijke verhaal van een voetballer die in de problemen kwam na een scheiding is misschien wel dat van Nederlander Glenn Helder, die onder andere bij Vitesse en Arsenal een fortuin bij elkaar voetbalde.

Zijn scheiding en gokverslaving brachten hem aan de rand van de financiële afgrond. Helder moest zeven maanden de gevangenis in wegens bedreiging, mishandeling, diefstal en verboden wapenbezit. Hij raakte alles kwijt en sliep op een gegeven moment in zijn auto.

En wat betreft zo'n scheiding: je snapt natuurlijk dat je je echtgenoot zorgvuldig moet kiezen, maar daarnaast moet je goed nadenken of je wilt trouwen in gemeenschap van goederen, of onder huwelijkse voorwaarden. Trouw je in gemeenschap van goederen, dan zijn zowel bezittingen als eventuele schulden van jullie samen.

Lees ook: Checklist: trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Je uitgavenpatroon aanpassen

Ten slotte kunnen veel voetballers, net als 60% van de volwassenen, wel een lesje budgettering gebruiken.

Winston Bogarde zag zijn inkomsten fors teruglopen nadat zijn contract bij de Engelse voetbalclub Chelsea afliep. Hij verdiende er in vier jaar 12 miljoen euro voor het spelen van twaalf wedstrijden voor Chelsea, maar nadat zijn periode bij de club erop zat, bleef hij geld uitgeven aan dure huizen, auto’s en gouden sieraden. Je raadt het al: hij zit nu op zwart zaad. Schuldeisers zitten hem al jaren op de hielen.

Er bestaat altijd een kans dat je inkomsten teruglopen, net als bij Bogarde gebeurde. Bijvoorbeeld als je als zzp'er minder opdrachten krijgt of werkloos wordt. En daar zul je je uitgavenpatroon dan op aan moeten passen, zeker als je niet direct zicht hebt op iets nieuws.

Check ook: Hoor jij bij de 60% die zijn inkomsten en uitgaven niet bijhoudt?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›