IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kopen op een huizenveiling: toegankelijker dan ooit, maar zeker niet zonder risico

Huizenveilingen waren lang vooral het domein van vastgoedhandelaren en hadden soms toch een wat duister imago. Maar sinds dit jaar is een nieuwe wetgeving van kracht, die de zogenoemde executieveilingen toegankelijker maakt voor consumenten.

Hierdoor is, onder andere, bieden via internet makkelijker geworden en ook wordt er meer informatie over de panden verstrekt. Via veilingwebsites als Veilingbiljet en Onroerend Goed Veiling kunnen particuliere huizenzoekers nu huizen zoeken en live de fysieke veiling ervan volgen én meebieden.

Doorgaans worden de woningen voor 20 tot 30% onder de marktwaarde verkocht. De verkoop vindt meestal plaats in opdracht van een bank, nadat is gebleken dat de eigenaren de hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen. Huiseigenaren kunnen in de knoei komen door bijvoorbeeld een echtscheiding of werkloosheid.

Lees ook: Je wilt verhuizen, maar je huis staat onder water. Dit zijn je opties

Veilingkosten

Goed, huizenveilingen worden dus toegankelijker, maar dat wil niet zeggen dat er geen risico's aan kleven. Net als bij ieder ander soort veiling moet je je goed voorbereiden, je moet weten waar je aan begint.

Let bijvoorbeeld op de kosten. Het komt soms voor dat de huidige eigenaar achterloopt met betalingen van bijvoorbeeld de OZB-belasting of servicekosten voor de vereniging van eigenaren. Die kosten moeten dan betaald worden door jou, als koper.

De notaris die de veiling behandelt vermeldt dat soort kosten in de veilingbrochure of op internet, samen met de veilingkosten. Die veilingkosten zijn doorgaans tussen de 1200 en 1700 euro. En een notaris rekent meestal zo'n 3000 tot 3500 euro voor zijn werk. Daarnaast betaal je natuurlijk overdrachtsbelasting (ga uit van 2% van de waarde van de woning).

Check: info over het huis

Ruim voordat de veiling plaatsvindt wordt informatie over het huis verstrekt en worden veilingvoorwaarden bekendgemaakt (dit gebeurt nu minstens dertig dagen vooraf - eerst was acht dagen de norm). Info over bijvoorbeeld de grondoppervlakte en eventuele funderingsproblemen vind je op de veilingsite. Ook kun je daar zien of het huis is verhuurd.

Het is belangrijk dat je informatie inwint over het huis waarop je wilt gaan bieden. Je kunt naar het pand afreizen en vragen stellen aan de buren. Soms is er de mogelijkheid de woning te bezichtigen. In dat geval is het handig om dat met een makelaar of een bouwkundige te doen, zodat je weet hoeveel het huis waard is. Zo iemand weet ook precies waar hij op moet letten.

Bieden kan zenuwslopend zijn

Een makelaar kan je later ook helpen bij de veiling zelf, zowel bij het online of fysiek op locatie bieden. Zorg dus dat je een makelaar vindt die ervaring heeft met deze manier van huizen kopen.

De veiling bestaat uit twee delen: allereerst is er een zogeheten veiling bij opbod, waarbij om een openingsbod gevraagd. Geïnteresseerden die meer bieden kunnen hun hand opsteken - dat is bedoeld om de inzetsom te bepalen.

Daarna begint de veilingmeester bij een hoger startbedrag dan die som, en telt af vanaf dat bedrag, totdat iemand mijn zegt. Dit wordt ook wel afmijnen genoemd. Zeg je mijn, dan ben je de koper van het huis. Dit kan een zenuwslopend proces zijn: als je te vroeg roept kun je teveel voor het huis betalen en als je te laat bent dan loop je de woning mis.

Als er niet wordt afgemijnd krijgt de hoogste bieder van het eerste gedeelte het huis. In elk geval, als de bank tevreden is met de opbrengst. Je moet er dus rekening mee houden dat je zowel bij het opbod als bij het afmijnen de koper kunt worden.

Het proces gaat redelijk snel. Misschien is het slim eens een veiling bij te wonen voordat je zelf op een huis gaat bieden. Dan weet je beter wat je kunt verwachten.

Forse boete

Heb je je oog op een woning laten vallen, ga dan al voordat je naar de veiling gaat met de financiering aan de slag. Dat is ontzettend belangrijk. Want als je een hypotheek nodig hebt, maar hem niet rond krijgt, dan moet je een forse boete betalen.

Bij sommige executieveilingen is het verplicht om voor aanvang een bewijs van voldoende financiële middelen te laten zien, zoals een bankgarantie.

Lees ook: Stappenplan: een hypotheek afsluiten

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›