IEXGeld

Dossiers

Profiel

Stop met roken in ruil voor een extra pensioen van 860 euro per maand

Roken is ongezond. We weten het allemaal. Toch roken er in Nederland ongeveer 2,7 miljoen mensen. Van al deze rokers geeft 80% aan te willen stoppen en jaarlijks probeert zo'n 20 tot 30% dit ook daadwerkelijk te doen.

Uiteindelijk lukt het slechts tussen de 4 tot 10% van deze mensen. Ze willen wel stoppen, maar het blijkt moeilijk te zijn om het te doen en vol te houden.

Roken is niet alleen ongezond, maar ook duur. En ook dat weet iedere roker. Een pakje sigaretten kost al gauw 6 euro. Iemand die elke dag een pakje rookt geeft iedere maand dus minimaal 180 euro uit. Stoppen met roken zou een flinke besparing opleveren.

We hebben eens uitgerekend wat er gebeurt als je deze 180 euro iedere maand apart zet voor een aanvulling op je pensioen.

15 jaar lang 860 euro per maand extra pensioen

Een 45-jarige die zijn besparing van 180 euro iedere maand apart zet op een lijfrente-bankspaarrekening bouwt tot zijn 67e (AOW-leeftijd) een kapitaal van 128.515 euro op. Dit is dan op basis van gemiddeld 6,07% rendement bij belegging in een mixfonds.

Voor dit kapitaal kan hij vanaf de AOW-leeftijd 15 jaar lang een bruto uitkering krijgen van 860 euro per maand. Als er niet voor beleggen maar voor sparen is gekozen, dan bedraagt die uitkering maandelijks 596 euro.

Belastingvoordeel: 75 euro per maand

Omdat de inleg op een lijfrenterekening aftrekbaar is van de inkomstenbelasting krijgt de gestopte roker ook nog iedere maand zo'n 75 euro terug. De werkelijke kosten voor het extra pensioen zijn dus geen 180 euro, maar 105 euro.

Daar staat wel tegenover dat er belasting moet worden betaald over die maandelijkse uitkeringen vanaf de AOW-leeftijd.

Nog meer besparen? Pas je overlijdensriscoverzekering aan

Een roker betaalt flink meer premie voor een overlijdensrisicoverzekering dan een niet-roker.

Zodra je twee jaar niet hebt gerookt kun je vragen om een korting op de premie. Of je sluit je verzekering over naar een andere verzekeraar. Het kan tientallen euro's per maand schelen.

Lees ook: Ken jij de spelregels van je lijfrentepolis?

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. hap 2 januari 2015 11:23 0
    Eigenlijk onlogisch, een roker leeft korter dan een niet-roker en zou daarom een hoger pensioen moeten krijgen. Het gespaarde pensioen wordt immers over een kortere periode verdeeld.
  2. Orava 23 april 2016 11:44 0
    Een alternatief, waarmee ook een flinke besparing kan worden bereikt, is e-smoken. Veel minder schadelijk dan sigaretten en het stinkt niet. Bovendien zijn er goede en goedkope liquids te koop met verschillende doses nicotine, online en snel thuis geleverd. Geen ontwenningsverschijnselen, dus prima vol te houden en al gauw een paar duizend euro per jaar bespaard.

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Welke verbouwingen verhogen de waarde van je huis?

Je verdient de kosten lang niet altijd terug. Lees verder ›