IEXGeld

Dossiers

Profiel

Let op: autorijden in Duitsland wordt duurder

Tripje naar een Duits bergdorp of de Alpen in het vooruitzicht? Bezoekje aan een mooie kerstmarkt, misschien?

Als je door Duitsland rijdt kun je dat nu nog voordelig doen, maar dit komt er in de toekomst anders uit te zien. Vanaf 2016 gaan toeristen namelijk betalen voor gebruik van de Autobahnen.

Als buitenlander zul je straks een speciale tolpas aan moeten schaffen. Bijvoorbeeld één voor tien dagen (10 euro), voor twee maanden (22 euro) of een jaar (130 euro). Doe je dit niet, en rijd je toch vrolijk over de Duitse wegen, dan riskeer je een boete van maximaal 260 euro. En ook ben je dan verplicht een jaarpas te kopen.

Check ook: Vakantieplannen voor de feestdagen?

Duitsers betalen niet

Duitsers zelf betalen ook. Niet alleen voor gebruik van de Autobahn, maar ook voor ritjes over provinciale wegen. Maar zij krijgen de betaalde euro's weer terug via een verlaging van de wegenbelasting.

Dit alles staat in een tolplan waarmee het Duitse kabinet gisteren akkoord is gegaan. Als het aan onze oosterburen ligt gaan we flink betalen: de tol moet de schatkist jaarlijks een half miljard euro opleveren, schrijft Z24.

Check ook: Tank daar, niet hier

Struisvogelpolitiek

Maar dit omstreden plan krijgt veel kritiek. Bijvoorbeeld van Nederland en Oostenrijk. Buurlanden maken zich vooral boos over het feit dat toeristen wél betalen en de Duitsers zelf per saldo niet.

De Oostenrijkse minister van verkeer is zelfs bereid juridische stappen te ondernemen, tot aan het hof van justitie van de EU aan toe. En minister Schultz van Haegen van infrastructuur zegt zich te blijven verzetten en ook de ANWB heeft een duidelijke mening over de situatie - zie hieronder. We zijn benieuwd of dit nog een staartje krijgt.

Lees ook: Laat de Franse tol niet met je sollen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›