IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tja, die spaarrente. The story continues

Weet je al wat je met je eindejaarsbonus gaat doen? Op de spaarrekening ermee?

Misschien is het slimmer een andere bestemming voor je geld te kiezen - als we zo vrij mogen zijn om dat voor te stellen.

De spaarrente is al een tijd om van te huilen, zo laag. Geld verdienen met sparen is echt een veel te optimistisch streven. En helaas, geen troostende woorden: het wordt er niet beter op.

Begin deze maand verlaagde Rabobank de rente op de internetspaarrekening naar 1%, in september liep ABN Amro al aan de percentages te morrelen. En met ingang van donderdag zet ook ING de rente op de (oranje) internetspaarrekening op 1%.

Lees ook: Hoi ABN Amro, wil je ons geld nog wel hebben?

Verdwijnt de spaarrente?

Je ziet: met een spaarrekening schiet je maar weinig op. En daarnaast hijgen de vermogensrendementsheffing en de inflatie in je nek. Maar, zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus: eigenlijk moet je als spaarder blij zijn dát je nog wat krijgt. Op de site van RTL Nieuws zegt hij:

"Het is een kwestie van wennen. Dat we toevallig gewend zijn aan rente, wil niet zeggen dat het vanzelfsprekend is. Je moet niet gek opkijken als de spaarrente helemaal verdwijnt."

Helemaal geen spaarrente meer... Voor mensen met een flink gevulde portemonnee is dat al werkelijkheid: heb je bij ING een miljoen euro op je rekening staan, dan kun je hoog of laag springen, maar je krijgt geen rente. Nul procent dus, en er zijn meer banken die miljonairs dit percentage voorschotelen. 

Lees ook: Pas op voor de vermogenskiller die inflatie heet

Stop je (spaar)geld in je hypotheek

Zijn er alternatieven? Is er een manier om meer uit je geld halen? Ja, gelukkig wel. Je zou kunnen gaan beleggen (en dat kan op veel verschillende manieren).

Je kunt ook kijken of er ergens nog van die absurd lage rentes van tegenwoordig te profiteren valt. Klinkt misschien raar, maar het zit zo: niet alleen de spaarrente is laag, de hypotheekrente is dat ook. En dus kun je tegen relatief lage kosten lenen (zo kan een huis kopen ineens een stuk aantrekkelijker worden).

Heb je al een hypotheek? Dan is een tussentijdse aflossing het overwegen waard - als je in één keer een groot bedrag kunt missen, natuurlijk. ING beloont huiseigenaren die dat doen zelfs met een korting op de hypotheekrente. En da's best fraai. Goede kans dat je daar, in elk geval op termijn, meer aan hebt dan aan die 'rente' op je spaarrekening.

Check ook: Laat je vermogen nog voor de jaarwisseling slinken

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Beleggingsjaar 2020 overleven? Ga voor deze sectoren

Financials, waardeaandelen of toch industrials? Welke moet je hebben? Lees verder ›