IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ga je je huis verkopen? Regel een energielabel

Kopers en verkopers hechten meestal vrijwel geen waarde aan het energielabel van een huis.

De beide partijen spreken onderling vaak af dat het geen rol speelt bij de verkoop, schrijft Wegwijs. Simpelweg om de reden dat er geen boete volgt als je het energielabel buiten beschouwing laat.

Maar dit komt er anders uit te zien. Met ingang van komend jaar, welteverstaan. 

Vereenvoudigd en definitief energielabel

Begin 2015 krijgt iedere woningeigenaar die nog geen energielabel heeft een zogenaamd vereenvoudigd energielabel.

Vereenvoudigd, want het is een schatting van de energiezuinigheid, waarbij wordt uitgegaan van een aantal verschillende woningkenmerken, zoals het bouwjaar, type woning, oppervlakte en locatie (hier kun je alvast kijken welk label bij jouw woning hoort).

Wanneer je je huis wilt verkopen moet je dit label definitief maken. Dat doe je op deze website, via DigiD. Je checkt de gegevens en vult ze eventueel aan. Misschien moet je bewijsstukken aanleveren, zoals een foto van je cv-ketel. Daarna wordt het extern gecontroleerd.

Geen label? Boete!

Dat laatsgenoemde is iets waarvoor je moet betalen. Het zal om een paar tientjes gaan.

Veel makelaars vinden het verspilde moeite, zegt RTL Nieuws. Kopers vinden dubbel glas en een cv-ketel van belang, maar maken zich niet druk over wat voor label er op de woning zit, zo citeert de nieuwszender een makelaar.

Maar toch: het is straks nou eenmaal verplicht. Als je je woning in 2015 (of daarna) verkoopt en je kunt geen energielabel op tafel leggen, dan riskeer je een boete van 390 euro.

Lees ook: Weet jij wat je precies betaalt voor stroom?

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›