IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het partnerpensioen is niet standaard geregeld. Ga er mee aan de slag

Neem je deel aan een pensioenregeling, bijvoorbeeld vanuit je werk in loondienst? Dan is er een kans dat je de mogelijkheid hebt niet alleen voor ouderdomspensioen te sparen, maar ook voor partnerpensioen - tevens nabestaandenpensioen genoemd.

Die optie is namelijk in aardig wat pensioenregelingen opgenomen. Het nabestaandenpensioen houdt in dat je partner maandelijks een bedrag krijgt uitgekeerd vanaf het moment dat jij komt te overlijden - óók als geen van beiden de AOW-leeftijd al heeft bereikt. Van het te bereiken ouderdomspensioen ontvangt de partner vaak 70%.

Alleen huwelijkpartners en geregistreerde partners

Het geldt in principe alleen voor huwelijkspartners en geregistreerde partners. Soms ook als je alleen samenwoont, maar dit moet je specifiek bij je pensioenuitvoerder navragen. Die zal dan waarschijnlijk een samenlevingscontract willen zien: het bewijs dat jullie bij elkaar horen.

Misschien zijn er wel aanvullende eisen - bijvoorbeeld dat je aan moet geven dat je in elkaars levensonderhoud voorziet en dat jullie op hetzelfde adres wonen. Voldoe je aan de gestelde eisen, dan kun je elkaar aanmelden als officiële partner.

Als je ná je pensioendatum met iemand gaat trouwen of samenwonen, dan heeft je partner geen recht op het partnerpensioen.

Lees ook: Je pensioenopbouw: dit verandert er vanaf 2015

Opbouw- of risicobasis

Het aantal euro's dat je partner krijgt van verschillende dingen af.

Zo kan het uitmaken of je vóór of ná de pensioendatum overlijdt. In het uniform pensioenoverzicht kun je zien hoe dat voor jou en je partner is geregeld. Ook kan het zijn dat er in pensioen wordt gekort als jij en je partner veel in leeftijd van elkaar verschillen.

Daarnaast hangt de omvang nog af van de manier waarop het partnerpensioen is opgebouwd. Is dat op opbouwbasis, dan wordt er een potje met geld gevuld: er wordt kapitaal opgebouwd. Het voordeel is dat dit geld van jou (en van je partner) is en blijft.

Wordt het partnerpensioen opgebouwd op zogeheten risicobasis, dan vervalt het als jij van baan wisselt, schrijft Pensioenkijker. Jouw partner is dan pas weer van een partnerpensioen verzekerd op het moment dat jij bij een nieuwe werkgever aan 't werk gaat. Mits er op die plek een (volledig) partnerpensioen is verzekerd, uiteraard.

Je partner ontvangt alleen het pensioen dat is opgebouwd op de plek waar jij in dienst bent op het moment van je overlijden of waar je voor je pensionering hebt gewerkt, zegt Nibud. Ook dit risicobasis-pensioen heeft een voordeel: de premie is over het algemeen lager.

Je ex-partners hebben ook rechten

En er is nog iets om op te letten: het bedrag is bij jouw overlijden bestemd voor jouw huidige partner, maar óók eventuele vorige partners kunnen recht hebben op een aandeel. Dit heet bijzonder partnerpensioen.

Dit geldt alleen als er sprake is van partnerpensioen op opbouwbasis. Het is wettelijk geregeld dat het partnerpensioen dat tot de breuk is opgebouwd na jouw overlijden naar je ex-partner gaat. Daar moet je rekening mee houden: het kan namelijk betekenen dat je nieuwe, huidige partner na jouw overlijden een mager nabestaandenpensioen krijgt.

Lees ook: Dit gebeurt als het kabinet hakt in het nabestaandenpensioen

Partnerpensioen vs. ouderdomspensioen

Als je met pensioen gaat, schrijft Nibud, moet je kiezen wat je precies met dat geld wilt doen. Je kunt kiezen voor een partnerpensioen en een, in verhouding lager, ouderdomspensioen. Of je gaat voor geen of minder partnerpensioen zodat je een hoger ouderdomspensioen voor jezelf hebt.

Heb je geen partner, dan kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor een hoger ouderdomspensioen. Ook als je nu al weet dat je partner in de toekomst heel makkelijk rond zal kunnen komen kan een hoger ouderdomspensioen een prima plan zijn.

Maar heeft je partner geen of heel weinig pensioen opgebouwd, dan is kiezen voor het nabestaandenpensioen wellicht slimmer.

Check ook: Vul je pensioen aan in zes stappen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›